Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι δανειστές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας τη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Τα σενάρια αυτά περιγράφηκαν σε επιστολή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας προς τους γερμανούς βουλευτές και εξετάζουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στο πρώτο σενάριο η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο με ρυθμό της τάξεως του 1,3%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίζει κατά μέσο όρο στο 2,6% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο αναφέρει πως το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 226% του ΑΕΠ το 2060 και αυτό με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο στο 1,5% του ΑΕΠ.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και περιγράφει μια ενδιάμεση κατάσταση των προηγούμενων σεναρίων.
Ενώ η Ελλάδα και οι δανειστές της έχουν συμφωνήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εντούτοις υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο επίκεντρο του αδιεξόδου που έχουν περιέλθει οι πλευρές, βρίσκεται η απροθυμία του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Κράτη, όπως η Γερμανία, τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στην εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, χωρίς το ΔΝΤ.
Μια παγκόσμια συμφωνία για το ελληνικό χρέος «είναι εφικτή και ζωτικής σημασίας» δήλωσε την Κυριακή ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Pierre Moscovici, σε συνέντευξή του στο γαλλικό Inter radio.
«H Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει ξανά πρόσβαση στην αγορά βήμα προς βήμα, ενώ οι αγορές θα πρέπει να εμπιστεύονται τη χώρα», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
Η επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντική προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως, «βλέπουν» τις πιθανότητες για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στο 50-50, σημειώνει το Bloomberg.