Bloomberg: Στο 4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Bloomberg: Στο 4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, επιφυλακτικό το ΔΝΤ

Σχεδόν επτά φορές υψηλότερο από το στόχο του προγράμματος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2016, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι επιφυλακτικό για το αν η χώρα μπορεί να διατηρήσει αυτή την απόδοση.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας, το οποίο θα επικυρώσει τη Δευτέρα η Eurostat. Το πλεόνασμα θα είναι κοντά στο 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Bloomberg, ενώ ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Παρά το υψηλότερα του στόχου πλεόνασμα, το ΔΝΤ δεν φαίνεται πεπεισμένο πως η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει αυτή την απόδοση το 2018 και μετά. Το Ταμείο εκτιμά πως τουλάχιστον το μισό από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 προήλθε από εφάπαξ μέτρα και όχι από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν να αποφέρουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, κάτι που το οδηγεί στο να ζητά επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Για το 2016 το ΔΝΤ έχει ενισχύσει την εκτίμησή του για το πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ από το 0,1% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αναθεωρημένη πρόταση θα οδηγούσε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από την Eurostat το 1995.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι δύο πλευρές ακόμα συζητούν πόσο θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει το πλεόνασμα του 3,5%. Δυο πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν πως το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθεί έως το 2022.