Μπορεί για πολλούς η Ελλάδα να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, ωστόσο η πραγματικότητα για τους έλληνες πολίτες είναι σαφώς διαφορετική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, πολλοί Έλληνες πνίγονται σε βουνά από χρέη σε μια κατάσταση που δε δείχνει να βελτιώνεται κι ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία βρίσκεται στο 18,5% και είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπορεί μετά από χρόνια οικονομικής ύφεσης και λιτότητας, η χώρα «βλέπει» τον χρηματιστηριακό της δείκτη να αναβαίνει 26% το 2019, ενώ πέρυσι η Ελλάδα σημείωσε τα καλύτερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης από το 2007, ωστόσο παράλληλα, πολλοί δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά του με αποτέλεσμα να χάνουν τα σπίτια τους.
Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, περισσότερες από 87.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει, ενώ το εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί κατά 14,5%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι ή σχεδόν το 37% του πληθυσμού, οφείλουν στο κράτος 104,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αριθμός τριπλάσιος από τις οφειλές του 2010 που άγγιζαν τα 32,5 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι πολίτες είναι εξαντλημένοι και πλέον δεν έχουν κουράγιο να «παλέψουν» για την ιδιοκτησία τους. Πολλές υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που κάποτε προσπαθούσαν να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, πλέον δεν αντέχουν την πίεση και τα παρατάνε. Αυτό υποστηρίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, που ειδικεύεται σε υποθέσεις πλειστηριασμών.
Οι τράπεζες από την άλλη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πίεση των «κόκκινων» δανείων, καθώς τα ποσοστά τους αγγίζουν τα 81,8 δισ. ευρώ. Προχωρούν σε πλειστηριασμούς από τις ανακτηθείσες κατοικίες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά μέχρι στιγμής οι βασικοί αγοραστές αυτών των ακινήτων είναι οι ίδιες οι τράπεζες - με λιγοστούς ακόμα υποψήφιους. Το 2018, περίπου 10.000 κατοικίες ή περίπου το 85% αυτών αγοράστηκαν από τις τράπεζες, οι οποίες εκτιμούν ότι θα αγοράσουν περίπου 15.000 κατοικίες φέτος.