Bloomberg: Η Κομισιόν θα συζητήσει μεθαύριο, αν πρέπει να αναγνωρισθεί η Κίνα ως οικονομία της αγοράς

Bloomberg: Η Κομισιόν θα συζητήσει μεθαύριο, αν πρέπει να αναγνωρισθεί η Κίνα ως οικονομία της αγοράς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει μεθαύριο τη συζήτηση, για το αν η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει την Κίνα ως οικονομία της αγοράς από τον Δεκέμβριο του 2016, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Μία τέτοια αναγνώριση θα καθιστούσε δυσκολότερη την επιβολή επαρκώς υψηλών δασμών για την προστασία των ευρωπαϊκών μεταποιητικών επιχειρήσεων από κινεζικές εισαγωγές που θεωρείται ότι γίνονται σε τιμές κάτω του κόστους (το λεγόμενο ντάμπινγκ).

Οι συζητήσεις για το θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα, θα φέρουν αντιμέτωπες τις υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χώρες της Βόρειας Ευρώπης με τις πιο προστατευτικές χώρες του Νότου και θα οδηγήσουν σε μία ετυμηγορία για το αν η Κίνα έχει ενηλικιωθεί 15 χρόνια μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organization, WTO). Αν η ΕΕ χαρακτηρίσει την Κίνα ως οικονομία της αγοράς, αυτό θα αποτελέσει, εκτός από πολιτική επιβράβευση για το Πεκίνο, μία ώθηση για τις επιχειρήσεις της χώρας, η ανάπτυξη της οποίας έχει βυθισθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και οι μετοχές της οποίας μειώθηκαν 10% την περασμένη εβδομάδα.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο καυτά θέματα της ατζέντας», δήλωσε στο Bloomberg ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιο Λάινεν, ο οποίος προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Κίνα. «Πρόκειται για μία καυτή πατάτα. Οι Κινέζοι πιέζουν για το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς και τα συμφέροντα στην Ευρώπη είναι διχασμένα», πρόσθεσε.

Το ζήτημα συνδυάζει υπολογισμούς σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με δύσκολες οικονομικές και νομικές εκτιμήσεις. «Με την ΕΕ να πασχίζει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, Ευρωπαίοι ηγέτες πολιορκούν την Κίνα για να κάνει επενδύσεις σε υποδομές και παραγγελίες, όπως αυτές που αφορούν τα αεροπλάνα της Airbus Group», σημειώνει το Bloomberg.

Σήμερα, η Κίνα, αν και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ, κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με χώρες, όπως το Καζακστάν, η Λευκορωσία και η Μογγολία, επιδιώκοντας το καθεστώς οικονομίας της αγοράς και αντιμετωπίζοντας υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς κατά του ντάμπινγκ από κάθε άλλη χώρα. Οι δασμοί που επιβάλλονται καλύπτουν κινεζικές εξαγωγές αξίας πολλών δισ. ευρώ και αφορούν μεταξύ άλλων σε: ανοξείδωτο χάλυβα, φωτοβολταϊκά (πάνελ), αλουμινόχαρτο, ποδήλατα, βίδες, χαρτί, είδη κουζίνας, καθώς και είδη γραφείου.

Οι κανόνες της ΕΕ, ειδικότερα τα πέντε κριτήρια που χρησιμοποιεί για τον καθορισμό των εμπορικών εταίρων της ως οικονομιών της αγοράς, κινούνται εντός του παγκόσμιου πλαισίου. Η ΕΕ διεξήγαγε το 2004 την πρώτη αξιολόγηση για τη δυνατότητα να χαρακτηρισθεί η Κίνα ως οικονομία της αγοράς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα ικανοποιούσε μόνο ένα από τα πέντε κριτήρια - την απαίτηση να μην υπάρχουν κρατικά προκαλούμενες στρεβλώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η τελευταία αντίστοιχη έκθεση, που δόθηκε στην Κίνα, έγινε το 2008, ενώ από το 2011 δεν έγιναν συζητήσεις για το θέμα αυτό με τις κινεζικές Αρχές. Σε μία έκθεση του περασμένου Αυγούστου, η Κομισιόν ανέφερε ότι «παραμένει επιθυμία της να συζητήσει για την περαιτέρω πρόοδο που έγινε από την Κίνα στην κατεύθυνση ικανοποίησης των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό της ως οικονομίας της αγοράς».

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι όροι για την ένταξή της στον WTO απαιτούν την αναγνώρισή της ως οικονομίας της αγοράς, για περιπτώσεις ντάμπινγκ, με αρχή τον Δεκέμβριο. Η αμερικανική κυβέρνηση διαφωνεί και δεν σχεδιάζει αλλαγή της πολιτικής της, διακινδυνεύοντας ένταση των Κινέζων στον Διαιτητή για το Διεθνές Εμπόριο. Στην Ευρώπη, είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν να προτείνει το καθεστώς οικονομίας της αγοράς για την Κίνα. Η Επίτροπος της ΕΕ για το εξωτερικό εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, έστειλε το μήνυμα ότι είναι ανοικτή όσον αφορά την αναγνώριση της Κίνας ως οικονομίας της αγοράς, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι συνέπειες από μία τέτοια κίνηση για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Περισσότερες από 25 ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι, μεταξύ αυτών και του συνδέσμου βιομηχανιών χάλυβα, ενώθηκαν για να ταχθούν υπέρ της διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος. Οι σύνδεσμοι τόνισαν τη μελέτη που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Institute), η οποία υποστηρίζει ότι μία μονομερής αναγνώριση της Κίνας ως οικονομίας της αγοράς από την ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο έως και 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ