Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων και να διευκολυνθεί η πώληση νέων ομολόγων στο μέλλον, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή χρέους ύψους 29,7 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ίσως τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα Νοεμβρίου και προβλέπει την ανταλλαγή 20 ομολόγων που εκδόθηκαν μετά από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής, αλλά θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων και θα κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.
«Πρόκειται για κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων», σύμφωνα με αναλυτές της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε τους οποίους επικαλείται το Bloomberg. Επίσης, θα «καθιερώσει μια καμπύλη αξιοπρεπούς αποδόσεως, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της χώρας στις αγορές δημόσιου χρέους».
Σύμφωνα με το Bloombreg η ανταλλαγή χρεών αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει το Bloomberg.
Επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ελλάδα, το Bloomberg υποστηρίζει ότι κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει την αγορά ομολόγων το 2018 για να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσει ένα κατάλληλο αποθεματικό για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του χρέους της. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί για το ακριβές χρονικό σημείο της ανταλλαγής, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Πάντως τραπεζικός παράγοντας δήλωσε ότι η ανταλλαγή θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί μια εβδομάδα αργότερα. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη άφιξη των πιστωτών της Ελλάδας στην Αθήνα, η οποία έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.