''Ενα «ναι μεν αλλά» επικρατεί από όλες τις πλευρές ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς μπορεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, ωστόσο οι συζητήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή κορυφώνονται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες του προγράμματος, με την οικονομία να ανακάμπτει μόνο ένα μέρος αυτού που έχασε και τα μέτρα λιτότητας να συνεχίζουν να πιέζουν κυρίως τα χαμηλά στρώματα. Ωστόσο, με τις προγραμματισμένες εκλογές για το επόμενο έτος, η Αθήνα δεν θέλει με τίποτα άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Μια βασική πηγή διαφωνίας σχετικά με τη μελλοντική πορεία της χώρας είναι εάν ο μηχανισμός προσαρμογής πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ή μετά από έγκριση από την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ, η Κομισιόν και χώρες όπως η Γαλλία θεωρούν ότι πρέπει να είναι αυτόματος ο μηχανισμός. Η Γερμανία από την άλλη, θέλει να εξαρτάται από κάποια αξιολόγηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα «χάσει το δρόμο της».
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι πιο επιδεκτικό ως προς την αλλαγή πλεύσης απέναντι στην Ελλάδα από ό,τι τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι ανοιχτό στην ιδέα της ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η χώρα συμφωνεί να συνεχίσει να βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.