Του Γιώργου Φιντικάκη
Τραπεζικά ανοίγματα στο πρόσωπο της Ελλάδας αλλά και συμμαχίες, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ΕΚΤ, να ανοίξουν τις πόρτες τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα ιρανικά κεφάλαια, ψάχνει εναγωνίως η Τεχεράνη.
Αυτός είναι ο λόγος που ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Valiollah Seif, συναντήθηκε χθες στην Αθήνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τη διάθεση των ελληνικών τραπεζών για συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν θα δει τον Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας του να στηρίξει, μέσω του δικαιώματος ψήφου που έχει η ΤτΕ στα όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το αίτημα της Τεχεράνης για διατραπεζική σύνδεση με τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Δίχως συνεργασίες στον τραπεζικό τομέα, μελλοντικές επενδύσεις δεν θα έρθουν, και το γνωρίζουν καλά τόσο η ελληνική όσο και η ιρανική πλευρά.
Αν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που συνάντησε χθες τον Seif, του εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης, η Ελλάδα να γίνει πύλη για ιρανικές επενδύσεις, με τις τράπεζες κλειστές, κεφάλαια από την Τεχεράνη δεν έρχονται.
Όπως έχει γράψει το liberal.gr, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν ακόμη κλειστές τις πόρτες τους στο ιρανικό χρήμα, γεγονός που σχετίζεται με την παρουσία πολλών εξ αυτών στις ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους τηρούν εχθρική στάση απέναντι στην Τεχεράνη.
Ανασταλτικά λειτουργούν και οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, πόσω μάλλον όταν η Hillary επιμένει στη διατήρηση των κυρώσεων, και δεν είναι τυχαίο ότι η Τεχεράνη επιθυμεί για πρόεδρο τον Trump.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι Ιρανοί συνεργάζονται πανευρωπαϊκά μόνο με δύο ιταλικές και μία γερμανική τράπεζα, μικρής εμβέλειας, και αυτός είναι ο λόγος που ψάχνουν για χρηματοοικονομικά ανοίγματα σε χώρες με τις οποίες διατηρούν παραδοσιακά καλές σχέσεις. Τέτοιες είναι επίσης η Ισπανία και η Ιταλία.
Σημειωτέον ότι ο Seif συνάντησε χθες και τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, με ατζέντα την επιθυμία των Ιρανών να συνεργαστούν με τα ΕΛΠΕ για κοινοπρακτικά σχήματα και επενδύσεις σε νέα διυλιστήρια στην Ελλάδα. Στη συνάντηση, παρούσα ήταν και η διοίκηση των ΕΛΠΕ, καθώς ο όμιλος προμηθεύεται κανονικά πλέον αργό πετρέλαιο από το Ιράν.
Αλλά και η μία πλευρά, όπως και η άλλη, γνωρίζει καλά ότι δίχως πρόσβαση σε τράπεζες, χρήματα από την Τεχεράνη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να έρθουν. Μέχρι τότε, οι συνεργασίες με τους Ιρανούς θα παραμένουν σχέδια επί χάρτου.