Bewise: Μια startup 18 μηνών με σημαντικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Bewise: Μια startup 18 μηνών με σημαντικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Μια νέα γενιά εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, κυβερνοασφάλειας (cybersecurity), μηχανικών πληροφορικής και ευρύτερων εξειδικευμένων υπηρεσιών λογισμικού για επιχειρήσεις στον τομέα της ενδοεπικοινωνίας, της τηλεματικής και της τηλεργασίας έχει ξεπροβάλει στην Ελλάδα, αποτελώντας έναν κλάδο που αναπτύσσεται ταχύτατα.

Ειδικά στον τομέα της εσωτερικής επικοινωνίας των επιχειρήσεων και της τηλεργασίας – λόγω και των τρεχόντων εξελίξεων με τον κορονοϊό που αλλάζει τα πάντα - αναμένεται το επόμενο διάστημα έκρηξη άνευ προηγουμένου.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η BEWISE, μια startup που ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2018 και μέσα σε 18 μήνες έχει αξιοσημείωτη πορεία, με σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και εξειδικευμένα έργα cybersecurity.

Ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο με τέσσερις εργαζόμενους, στο τέλος του '18 απασχολούσε 13, στο τέλος του 2019 είχε 34, ενώ πλέον απασχολεί κοντά στους 40 εργαζόμενους. Από αυτούς, οι 32 είναι επιστήμονες και μηχανικοί υπολογιστών.

Το momentum έργων που αναλαμβάνει η BEWISE δείχνει ότι στην αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες στον τομέα του cybersecurity (κυβερνοασφάλειας), σε μια περίοδο που χιλιάδες ελληνικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους, σ' ό,τι αφορά το διαδίκτυο και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει.

Η εταιρεία έχει αναλάβει πλήθος έργων, μεταξύ άλλων 24 έργα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, 3 στο εξωτερικό και συνολικά 35 έργα cybersecurity. Συνολικά, έχει παραδώσει 280 έργα σε 162 πελάτες. Οι πρώτοι 18 μήνες λειτουργίας της BEWISE, χαρακτηρίζονται από εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς το 2018 (με ένα 4μηνο λειτουργίας) είχε τζίρο 400 χιλ. ευρώ, το 2019 έκανε τζίρο 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 προβλέπει πωλήσεις που θα αγγίξουν τα 3,2 εκατ. ευρώ.

Από το Σεπτέμβριο του 2019, λειτουργεί το γραφείο της στην Κύπρο το οποίο έχει ως χώρες ευθύνης τις Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βέβαια την Κύπρο, στην οποία ήδη έχουν υλοποιηθεί 10 έργα.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Μενέλαος Μακρυγιάννης, CEO της BEWISE δήλωσε σχετικά: «Είναι αλήθεια πως ορισμένα από τα επιτεύγματα της εταιρείας σε μόλις 18 μήνες λειτουργίας, δεν τα περιμέναμε τόσο σύντομα. Το ξέραμε πως θα συμβούν, αλλά όχι στο χρόνο που ήρθαν. Δουλέψαμε έξυπνα και με στρατηγική. Οι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων μας στο εξωτερικό, η περαιτέρω εδραίωσή μας ως εταιρεία boutique IT υπηρεσιών, καθώς και η ανάπτυξη δικών μας αποκλειστικά λύσεων.»

Τα έργα που έχει υλοποιήσει η εταιρεία είναι σε κλάδους όπως λιανικό εμπόριο, ναυτιλία, τράπεζες αλλά και φαρμακοβιομηχανίες κ.α. Μακροχρόνια συνεργασία έχει με τον όμιλο Public και εν γένει την Olympia Group, καθώς ανέλαβε την πλήρη ενοποίηση των συστημάτων στη συγχώνευση Public – Media Markt.

Επίσης, μεταξύ των πελατών της είναι εταιρείες όπως Metro AEBE, L'Oréal Hellas, Lapin House, Alumil, Γιώτης, Νέα Οδός, Εκδόσεις Ψυχογιός, Sunlight, ΖενίΘ, Δέλτα Τρόφιμα, AHI Carrier, 

Airtrans Group LTD, Bernitsas Law, Bozikis, Papadimitriou & Partners Law Firm, Vector Brands κ.α. 

Στη χρηματοδότηση και στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν οι Χρήστος Μάγκος και Γιάννης Σαρρής από την εταιρεία Interunity.

O ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες εταιρείες του κλάδου

Η ανάγκη για έργα πληροφορικής και παροχής υπηρεσιών software και εξειδικευμένου λογισμικού, σε πληθώρα κλάδων, είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια επανάσταση που «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με την Ελλάδα να ακολουθεί έστω και με κάποια καθυστέρηση μια μνημειώδη μετάλλαξη που λαμβάνει χώρα παγκόσμια.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, καινούριες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής ξεπηδούν και στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία χρόνια, αρκετές ελληνικές startups και πλατφόρμες υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης, έχουν εξαγοραστεί από διεθνή κεφάλαια.

Πρόκειται για εταιρείες που έχουν στηθεί σε εντελώς άλλες βάσεις συγκριτικά με το παρελθόν, με πολύ ευέλικτα σχήματα, σύγχρονους εργασιακούς όρους και γενικώς δυνατότητα εξειδικευμένων υπηρεσιών, προσαρμοσμένων απολύτως στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Και φυσικά, πρόκειται για εταιρείες που δεν... ποντάρουν ούτε στα μεγάλα έργα των πάλαι ποτέ Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, ούτε σε έργα του δημοσίου, αλλά ούτε και σε άλλα «επιδοτούμενα» projects...

Και εκτός των άλλων, αυτές οι εταιρείες, που αναπτύσσονται γοργά στην Ελλάδα, λειτουργούν θετικά για το... brain gain, καθώς είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που εξειδικευμένα στελέχη και μηχανικοί πληροφορικής που είχαν φύγει στο εξωτερικό γυρίζουν πίσω, αποτελώντας τη νέα «φουρνιά» στελεχών του (ίσως) πιο hot κλάδου της εγχώριας επιχειρηματικότητας.