Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πρόκειται να δώσει τη θέση της σε μια αξιοθαύμαστη ανάκαμψη – αν και θα χρειαστεί καιρός μέχρι το βρετανικό και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ να φτάσει στα επίπεδα του 2019.
«Οι συνθήκες θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν, την πανδημία και τις τάσεις στην προσφορά και τη ζήτηση. Μόλις η πανδημία τεθεί επαρκώς υπό έλεγχο, οι οικονομίες θα αρχίσουν να ανακάμπτουν» αναφέρουν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Berenberg, Χολγκερ Σμιελντιγκ και Καλουμ Πικερινγκ.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν ασθενικό το τελευταίο εξάμηνο του 2019, λόγω κυρίως του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Tο Α’ τρίμηνο του 2020 η Eurostat έδειξε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% από το προηγούμενο τρίμηνο. Στο ίδιο τρίμηνο, η Βρετανία είχε μηδενική ανάπτυξη, όπως και η Γερμανία.
Αποκαλώντας τον κορονοϊό μια "σοβαρή" και απρόσμενη απειλή", οι οικονομολόγοι της Berenberg στέκονται στις αρνητικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν κλάδοι όπως ο τουρισμός, τα ταξίδια, ορισμένοι τομείς της βιομηχανίας μέχρι τις θετικές που θα δουν άλλοι κλάδοι όπως οι διαδικτυακές αγορές και οι υγειονομικές υπηρεσίες.
"Όσο ο τόνος πολιτικών και τραπεζιτών κινείται στους ρυθμούς του "ότι χρειαστεί" τότε ο κίνδυνος να μην αντιμετωπιστούν οι οποίες συνέπειες του κορονοϊου είναι μικρός" καταλήγουν.