Photo by Reuters
Σε αντίθεση με την περίπτωση του Brexit και της εκλογής του Donald Trump στις ΗΠΑ, η ιταλική ψήφος δεν προκάλεσε έκπληξη στην Ευρώπη καθώς θεωρούνταν σχεδόν αναμενόμενη. Οι αγορές δεν “ξαφνιάστηκαν”, ωστόσο τόσο η ιταλική οικονομία όσο και η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κλονιστούν από μια ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ιταλία.
Σε ανάλυσή της η γερμανική τράπεζα Berenberg, αναφέρει ως προς την ανησυχία των αγορών για την Ιταλία, πως καμία τραπεζική κρίση ή χρηματοπιστωτική αναστάτωση δεν αρκεί για να εκδιωχθεί κάποια χώρα από το ευρώ παρά τη θέλησή της. Σημασία έχει άλλωστε η πολιτική θέληση να παραμείνει στην Ένωση.
Τα τρία πιθανά σενάρια μετά την παραίτηση του Matteo Renzi περιλαμβάνουν κυρίως την προσπάθεια του Προέδρου Sergio Mattarella να αποφύγει μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και χρηματοοικονομικής αστάθειας ή ακόμη και πρόωρες εκλογές:
1. Θεωρητικά, θα μπορούσε να διορίσει ως πρωθυπουργό και πάλι τον Renzi. Εάν ο Renzi δεχτεί και εν συνεχεία εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η ενδεχόμενη πολιτική κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά με την οποία έχασε ο Renzi το δημοψήφισμα, καθιστά ένα τέτοιο σενάρια ιδιαίτερα δύσκολο.
2. Το πιο πιθανό είναι ο S. Mattarella να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο άλλο μέλος της κεντροαριστεράς. Μερικοί πιθανοί υποψήφιοι γι'' αυτό είναι οι Pier Carlo Padoan, Pietro Grasso, Carlo Calenda. Εάν σταθούν τυχεροί, αυτό είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γρήγορα, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε στο να ξεπεραστεί μια καταστροφική περίοδος αβεβαιότητας.
3. Αν δεν επιτευχθεί κοινοβουλευτική συμφωνία για τη συνέχιση της τωρινής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Mattarella κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει από τον Berlusconi να συμμετέχει ή να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου ή και νωρίτερα και να έχει σαφείς και προσδιορισμένες αρμοδιότητες.
Και στα τρία σενάρια, η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές όπως επίσης και τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που αυτές θα περιλάμβαναν. Αν δεν αποδειχτεί βιώσιμη καμία από τις παραπάνω λύσεις, θα μπορούσαν να προκύψουν νέες εκλογές. Στο ενδεχόμενο σχηματισμού μιας καθαρά υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο κίνδυνος νέων εκλογών θα αποδεχτεί πολύ μεγαλύτερος απ'' ό,τι στις άλλες δύο περιπτώσεις.