Βέβαιοι για την ανάκαμψη της Ελλάδας οι επικεφαλής 7 εκθεσιακών οργανισμών της Ευρώπης

Βέβαιοι για την ανάκαμψη της Ελλάδας οι επικεφαλής 7 εκθεσιακών οργανισμών της Ευρώπης

Βέβαιοι ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, αξιοποιώντας τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τους φυσικούς κι ανθρώπινους πόρους της, εμφανίστηκαν σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι επτά εκθεσιακών οργανισμών της Ευρώπης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κοινό στοιχείο σε ορισμένες τοποθετήσεις ήταν η αντίληψη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι συνολικά ευρωπαϊκό, αλλά κι ότι η ενότητα και η συνεργασία μεταξύ των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να φέρει ταχύτερα την ανάπτυξη. Οι πρόεδροι των εκθεσιακών οργανισμών βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εκθέσεων Κεντρικής Ευρώπης (CEFA).

Μάρτιν Ρόι, Αυστρία: Πιστεύω ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να μπει εκ νέου στον δρόμο της ανάπτυξης, ο Μάρτιν Ρόι (Martin Roy), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της αυστριακής Reed Exhibitions- Messe Wien, απάντησε: «Ασφαλώς [και το πιστεύω]. Υπάρχει μια κρίση. Πάντα υπήρχαν κρίσεις [...] Πιστεύω ότι η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει. Γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξει ανάπτυξη; Το παρελθόν το λέει, η ιστορία στο λέει. Κοιτάξτε την κεντρική Ευρώπη. Τώρα υπάρχει ισχυρή οικονομία αλλά υπήρχαν χειρότερες στιγμές στο παρελθόν. Μαθαίνοντας από το παρελθόν βλέπουμε ότι υπάρχει ευκαιρία για το μέλλον».

Κλάους Ντίτριχ, Γερμανία: Ο Νότος της Ευρώπης ανακάμπτει

Ο διευθύνων σύμβουλος του εκθεσιακού οργανισμού του Μονάχου Messe Munchen GmbH, Κλάους Ντίτριχ (Klaus Dittrich)επισήμανε: «Οι εκθέσεις είναι κατά κατά κάποιον τρόπο ένα "σεισμογραφικό σύστημα" για να δούμε πώς πηγαίνει η οικονομία. Βλέπουμε ότι οι πελάτες μας είναι μεν πολύ επιφυλακτικοί [...] αλλά ένα βασικό μήνυμα στα εκθεσιακά shows μας στο Μόναχο είναι ότι ο Νότος της Ευρώπης ανακάμπτει και είμαι βέβαιος ότι και στην Ελλάδα θα έρθει η στιγμή που όλα θα πάνε καλύτερα. Από ποιους τομείς μπορεί να προέλθει η ανάπτυξη; Από τις υποδομές -είναι απαραίτητες για μεταφορές, για εκθέσεις κτλ- αλλά όλοι πρέπει πρέπει να κοιτάξουν και τις μελλοντικές τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες πληροφορικής και οι ψηφιακές επιχειρήσεις, είναι τομείς που γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί».

Πιέτρο Πιτσινέτι, Ιταλία: Γεωπολιτικά η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική χώρα

«Φυσικά και θα ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης η Ελλάδα [...] Γεωπολιτικά είναι πολύ σημαντική»: με τη φράση αυτή, ο CEO του ιταλικού εκθεσιακού οργανισμού Fiere di Pordenone Spa, Πιέτρο Πιτσινέτι (Pietro Piccinetti) εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του για την επαναφορά της Ελλάδας σε ανοδική τροχιά. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι πολύ ισχυρές, ενώ ανέφερε ότι οι δύο χώρες ενοποίησαν τις προσπάθειές τους στο πρόβλημα που αντιμετωπίσανε με τους πρόσφυγες, πολιτικά και οικονομικά. «Μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε πιο μακριά σε αυτά τα προβλήματα» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιταλία προχώρησαν σε πολλές μεταρρυθμίσεις, κάτι για το οποίο χρειάστηκε να υποφέρουν, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει ισχυρά στην ΕΕ και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με ενότητα. 

Σόριν Βόρνιτς, Ρουμανία: Οι ''Ελληνες πάντα βρίσκουν λύσεις

«Είμαι βέβαιος ότι [η Ελλάδα] μπορεί να ανακάμψει. Οι Ελληνες βρίσκουν πάντα τρόπους να λύνουν προβλήματα κι αυτό ισχύει από την αρχαιότητα. Η Ελλάδα έχει τους καλούς πόρους και τους καλούς κι έξυπνους ανθρώπους που μπορούν να λύσουν προβλήματα» επισήμανε ο Σόριν Βόρνιτς (Sorin Vornic), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ρουμανικού εκθεσιακού οργανισμού Romexpo. "[...] ''Oλοι είμαστε σε κρίση και έχουμε τα δικά μας προβλήματα. Bρίσκουμε τις λύσεις με βάση όχι μόνο τις ιδέeς μας αλλά και τη βοήθεια και τη συνεργασία των άλλων γύρω μας γιατί είμαστε μια κοινότητα εδώ στα Βαλκάνια και πρέπει να βοηθάμε ό ένας τον άλλο. Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει είμαι βέβαιος" υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μέσα από τομείς όπως ο τουρισμός ("παρά το πρόβλημα με τους πρόσφυγες, όλοι έρχονται στην Ελλάδα για τουρισμό"), η βιομηχανία αλουμινίου, τα οπωροκηπευτικά και συνολικά ο πρωτογενής τομέας, κλάδοι εν ολίγοις στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να "ποντάρει" και σε εξαγωγές.

Ιβαΐλο Ιβάνοφ, Βουλγαρία: Κάθε οικονομία έχει καλές και κακές περιόδους

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο δυναμικό εξέφρασε ο επικεφαλής του βουλγαρικού εκθεσιακού οργανισμού "Inter Expo & Congress Center", Ιβαΐλο Ιβάνοφ (Ivaylo Ivanov). «H Ελλάδα είναι καλός τόπος για εκθέσεις και συνέδρια, για παράδειγμα εμείς περάσαμε πολύ ωραία και μείναμε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο. Αρα, γιατί να μην τα χρησιμοποιούμε αυτά συνέχεια; Φυσικά και μπορεί να ανακάμψει [η ελληνική οικονομία]. Κάθε οικονομία έχει καλές και κακές περιόδους και πιθανώς ουδείς να μπορεί να πει πότε θα συμβεί [η ανάκαμψη], αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί» κατέληξε.

Κλάρα Τιχανι, Ουγγαρία: Στηριχτείτε στα τρόφιμα και το engineering

«Ασφαλώς και πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης» επισήμανε η Κλάρα Τιχανι (Klara Tihanyi), εκ μέρους του ουγγρικού οργανισμού Hungexpo C.Co.Ltd, ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί σε τομείς όπως τα τρόφιμα ("''Εχετε υπέροχο φαγητό στην Ελλάδα"), οι υπηρεσίες μηχανικού, αλλά και η παραγωγή ηλεκτρονικών και γενικά σε όσους κλάδους της βιομηχανίας είναι ισχυροί.

Γιάνος Μπαραμπάς, γενικός γραμματέας CEFA: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό

Με την πρόσθετη ιδιότητα του γενικού γραμματέα της CEFA, ο αντιπρόεδρος του Hungexpo C.Co.Ltd, Γιάνος Μπαραμπας (Janos Barabas), επισήμανε: «Ελπίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης [...] Νομίζω ότι αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα στην Ευρώπη τώρα, δεν είναι μόνο ελληνικό [...] Κάποια προβλήματα εμφανίστηκαν [εδώ] λίγο νωρίτερα από άλλες χώρες [...] Η παραδοσιακή "διανομή" της πολιτικής σκέψης και των οικονομικών σχέσεων, καθώς και τα αισθήματα των ανθρώπων για την οικονομική παραγωγή αλλάζουν δραματικά και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν απαντήσεις. Ελπίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει [...] Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ θα ήθελαν να βρουν μια κοινή λύση και η κυβέρνησή σας πρέπει να πετύχει μια ισορροπία κάθε μέρα ανάμεσα στο τι θέλουν οι άνθρωποι [στην Ελλάδα] και στο διεθνές ευρωπαϊκό συμφέρον. Πιστεύω ότι αν ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο θα είναι η καλύτερη λύση».

Κυριάκος Ποζρικίδης, ΔΕΘ-Helexpo: Σημάδια ανάκαμψης σε διάφορους κλάδους

Σημάδια ανάκαμψης από διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα "βλέπει" τον τελευταίο χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, οικοδεσπότης της σημερινής συνάντησης. «[...] Είναι γεγονός ότι ο εκθεσιακός κλάδος μπαίνει πρώτος στη κρίση, γιατί οι εκθεσιακές είναι οι πρώτες δαπάνες που κόβουν οι εταιρείες όταν βλέπουν την καταιγίδα που έρχεται. Ταυτόχρονα όμως, είναι και ο πρώτος κλάδος που βγαίνει [από την κρίση], διότι όταν οι εταιρείες βλέπουν φως στο τούνελ αρχίζουν να επενδύουν σε δαπάνες που αφορούν το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις προϊόντων. Σε πολλούς κλάδους τον τελευταίο χρόνο το βλέπουμε αυτό και στην Ελλάδα. [...]Κάποιοι κλάδοι δείχνουν να έχουν στοιχεία ανάκαμψης και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και σε άλλους" σημείωσε. Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι, απάντησε: "Σίγουρα ο πρωτογενής τομέας κι ο τομέας του τουρισμού. Η τεχνολογία επίσης δείχνει κάποια σημάδια. Δεν μπορούν ακόμη να γυρίσουν το κλίμα οι κατασκευές και νομίζω και ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων, εκεί υπάρχει ένα θέμα» σημείωσε.

Στη γενική συνέλευση της CEFA συμμετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι 21 εκθεσιακών οργανισμών από όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τις χώρες Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Τσεχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ