Του Προκόπη Χατζηνικολάου
«Χέρι» στο μαξιλάρι των 658 εκατ. ευρώ βάζει η κυβέρνηση για να καλύψει τα δώρα και τα επιδόματα των τελευταίων ημερών. Περίπου 15 τροπολογίες έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες το κόστος των οποίων παραμένει άγνωστο καθώς αυτές δεν έχουν περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να κοστολογηθούν. Ακόμα όμως και αυτές που πέρασαν από το Λογιστήριο του Κράτους δεν κοστολογούνται!
Η κυβέρνηση λοιπόν χρησιμοποιεί το κονδύλι των 658 εκατ. ευρώ, το οποίο προστέθηκε στον προϋπολογισμό του 2019 με την δικαιολογία ότι θα χρησιμοποιηθεί για τα ειδικά μισθολόγια. Όπως φαίνεται όμως τα εκατομμύρια αυτά θα διατεθούν για προεκλογικές παροχές και δώρα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν κοστολογηθεί αλλά ξεπερνούν κατά πολύ τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις επόμενες μέρες και μέχρι τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα μοιράσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Η «13η σύνταξη», ο μειωμένος ΦΠΑ, το επίδομα τέκνων σε 600.000 νοικοκυριά, το επίδομα ενοικίου σε 230.000 νοικοκυριά, οι μηνιαίες αποζημιώσεις για την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και οι ελεγκτικές αποζημιώσεις στους επιθεωρητές κοστίζουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.
Ο φόβος όμως για μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές οδηγεί το κυβερνών κόμμα σε σπασμωδικές κινήσεις με κίνδυνο να τιναχτεί η οικονομία στον αέρα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι συντάξεις και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ξεπερνούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τροπολογίες που κατατέθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και τις συντάξεις ανέρχονται στα 1,27 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, (σύμφωνα με την κυβέρνηση) ανέρχεται στα 1,14 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση λοιπόν όχι μόνο δεν αφήνει κάποιο «μαξιλάρι» για το 2019 σε περίπτωση «ατυχήματος», αλλά έχει ξεπεράσει κατά 130 εκατ. ευρώ τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 , που η ίδια έχει υπολογίσει (0,6% του ΑΕΠ). Επιπλέον, δεν έχει κοστολογηθεί η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ στο «ράφι» των σούπερ μάρκετ και των ροφημάτων.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ουδείς εκ των πιστωτών έχει βεβαιώσει ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος 1,14% του ΑΕΠ. Αν ο χώρος αποδειχθεί μικρότερος, όπως φοβούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί, αλλά και άλλοι τεχνοκράτες η ζημιά για την οικονομία θα είναι τεράστια.
Ταυτόχρονα αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους θεσμούς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τα αναδρομικά που θα κληθεί η κυβέρνηση να πληρώσει, σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, εφ'' όσον δικαιωθούν από τα δικαστήρια.
Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο ένας από τους λόγους για τους οποίους διαφώνησε με το «πακέτο» Τσίπρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.