Κεφάλαια κτίζει η Alpha Bank η οποία παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από 8% στα 7,8% (με στόχευση για περαιτέρω μείωση κάτω του 7% στο τέλος του 2023) πέτυχε να κλείσει το 2022 με δείκτη ιδίων κεφαλαίων FL CET1 στο 12,5% και θα προσεγγίσει το 13,8% στο τέλος του 2023, όπως ανέφερε προς τους επενδυτικούς οίκους ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης. Συνδρομή 60 μονάδων βάσης προς αυτήν την κατεύθυνση της ενίσχυσης κεφαλαίων θα φέρουν οι δύο προγραμματιζόμενες συνθετικές τιτλοποιήσεις για φέτος στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Η τράπεζα θα δώσει αναλυτικά στοιχεία σε ειδική εκδήλωση Investor Day για το πλάνο και πέραν του 2023 πριν το καλοκαίρι όπως αποκάλυψε ο κ Ψάλτης, ο οποίος πάντως είπε ότι αναμένει αύξηση 25% στα εξομαλυμένα κέρδη, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 9% και κέρδη ανά μετοχή EPS 0,23 ευρώ που θα επιτρέψουν τη διανομή μερίσματος στους επενδυτές. Η κερδοφορία (RoTE) το 2022 έφθασε το 7%, ενώ η περαιτέρω αύξησή της στοχεύει στην καταβολή μερισμάτων 20%-30% το 2024 και εντεύθεν.
Στο μεταξύ με στόχο την οργανική δημιουργία ιδίων κεφαλαίων ήδη από πέρυσι η Alpha Bank πέτυχε οργανική αύξηση των υγιών δανείων κατά 10% ως αποτέλεσμα καθαρής πιστωτικής επέκτασης 2,4 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις ξεπερνώντας τον στόχο των 2,2 δισ. που είχε τεθεί πέρυσι. Τα κόκκινα δάνεια που μειώθηκαν οργανικά κατά 400 εκατ. ευρώ υποχωρούν σε 3,1 δισ. ευρώ στο σύνολο των δανείων του Ομίλου, με κάλυψή τους κατά 41% καθώς το ποσοστό 78% αφορά δάνεια ιδιωτών με εξασφαλίσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΕΑ είναι στα 2,9 δισ. ευρώ και 43% του συνόλου ή 1,3 δισ. ευρώ είναι ρυθμισμένα με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών γεγονός που εξηγεί και το ποσοστό κάλυψής τους.
Η διοίκηση προετοιμάζει στρατηγική περαιτέρω οργανικής μείωσής τους με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις εξόφλησης, που θα μειώσουν το ποσοστό τους αλλά και τις απώλειες από διαγραφές.
Στο μεταξύ η Alpha Bank προχώρησε επίσης σε έκδοση Τίτλων AT1 ύψους 400 εκατ. ευρώ φέτος τον Φεβρουάριο ενισχύοντας τους συνολικούς κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 120 μονάδες βάσης. Ο δείκτης MREL διαμορφώνεται σε 20,8% με την έκδοση αυτή. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CAD έφθασε το 16,8% στο τέλος του 2022, αν υπολογιστούν οι εκδόσεις τίτλων.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις της Alpha Bank είναι στο 77% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας LCR στο 167%.
Πρόβλεψη με επιτόκιο 2,8% και έσοδα από ακίνητα στο δεύτερο εξάμηνο φέτος
Μοχλός για την αύξηση των κεφαλαίων και την μείωση του επιχειρησιακού κόστους θα αποτελέσει η ολοκλήρωση των σχεδίων SKY και SKYLINE σε Κύπρο και Ελλάδα. Η συναλλαγή SKY στην Κύπρος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο φέτος με απόσχιση της εταιρίας, ενώ το Skyline η μεγάλη συναλλαγή ακινήτων στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις στα μέσα και στο τέλος της χρονιάς.
Το νέο business plan, όπως αποκάλυψε ο CFO της Alpha Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, βασίζεται σε μέσο επιτόκιο 2,8% από πλευράς ΕΚΤ (είναι δηλαδή πολύ συντηρητικός) με τις προθεσμιακές καταθέσεις να αποτελούν το 45% του συνόλου των καταθέσεων, στις οποίες θα «περάσει» περίπου το 50% της αύξησης. Οι προθεσμιακές καταθέσεις της Alpha Bank αυξήθηκαν 1% στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι και αποτελούν το 14% των εγχώριων καταθέσεων. Το κόστος τους αυξήθηκε σε 0,63%.
Η Alpha Bank προχώρησε στο μεταξύ σε αποπληρωμή ρευστότητας από το ευρωσύστημα (TLTRO) 2 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει σε ακόμη μία αποπληρωμή το επόμενο διάστημα, για αντίστοιχο ποσό, έως το τέλος Ιουνίου.
Η Alpha Bank τέλος έχει ομόλογα με μέση διάρκεια πριν τη λήξη στα 3,7 χρόνια από τα οποία λιγότερα από 50% είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε χαρτοφυλάκιο διακράτησης και άφησαν γερά έσοδα το 2022. Συνολικά 117,2 εκατ. ευρώ απέφεραν οι χρηματοοικονομικές πράξεις στην τράπεζα το 2022.