Επιταχύνει εντυπωσιακά η Alpha Bank με σχεδόν 50% αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους στο πρώτο εξάμηνο και βελτιώνει σημαντικά την εικόνα της σε όλο το εύρος μεγεθών και αποδόσεων, καθώς περίπου δύο μήνες μετά την παρουσίαση του τριετούς πλάνου της, ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης ήταν ήδη σε θέση να ανακοινώσει νέο αυξημένο (κατά 16% από πριν), στόχο για φέτος στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) σε πάνω από 0,29 ευρώ από 0,25 ευρώ και (10% επιπλέον) αύξηση της απόδοσης κεφαλαίων σε 11% από 10% ROTE προηγουμένως.
Η Alpha Bank όχι μόνον αύξησε τα υγιή δάνειά της κατά 400 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο (αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων στα 31,5 δισ. ευρώ), αλλά εκτιμά ότι η θετική τάση στα έσοδά της δεν έχει κορυφώσει ακόμα. Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση σε επίσης ξεκάθαρη ερώτηση που έγινε σχετικά. Η Alpha Bank προγραμματίζει μεγάλες εκταμιεύσεις αναμένονται μεγάλες εγκρίσεις (κυρίως εταιρικών) δανείων και εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν αυξητικό ρυθμό και θα ξεπεράσουν τα 1,7 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Ψάλτης η τράπεζα θα δώσει καλό μέρισμα που υπολογίζεται σε 20% επί της (αυξημένης) κερδοφορίας. Το στοιχείο αυτό έχει τη σημασία του γιατί η εντυπωσιακή εικόνα της Alpha Bank προκάλεσε όπως ήταν φυσικό σειρά ερωτήσεων με μία από αυτές να αφορά την πιθανότητα να δοθεί αυξημένο μέρισμα, το οποίο όμως ήδη αναμένεται καλύτερο λόγω της βελτιωμένης στοχοθεσίας που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας. Ο στόχος για τα ίδια κεφάλαια έγινε με πρόβλεψη μερίσματος 30 μονάδων βάσης από τα κέρδη του 2023.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η αυξημένη κερδοφορία έρχεται με ταυτόχρονο χτίσιμο κεφαλαίων και επιπλέον αύξηση της ρευστότητας (για μαξιλάρι ρευστότητας έκανε λόγο ο κ. Ψάλτης μιλώντας στους αναλυτές τω διεθνών και ελληνικών οίκων), με το στόχο για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας να αναπροσαρμόζεται ανοδικά επίσης για δείκτη FL CET1 στο 14% φέτος από 13,5% προηγουμένως.
Να σημειωθεί ότι η τράπεζα χτίζει κεφάλαια κι αυξάνει την πλεονάζουσα ρευστότητά της, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σοβαρά την έκθεσή της σε δανεισμό από την ΕΚΤ (TLTRO) που μειώθηκαν κατά 8 δισ. ευρώ σε 5 από περίπου 13 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ ότι η τράπεζα αναθεώρησε θετικά και το στόχο για τα κόστος ρίσκου που μειώνεται σε 80 μονάδες βάσης από 85 πριν, όπως επίσης και για το ποσοστό κόστους σε σχέση με τα έσοδα που υποχωρεί στο 40% από 45% πριν. Η τράπεζα προγραμματίζει συνθετική τιτλοποίηση μέχρι το τέλος του έτους και θα μειώσει στο σταθμισμένο σε ρίσκο ενεργητικό κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω επιτεύχθηκαν παρά την αύξηση στο κόστος των καταθέσεων με τις προθεσμιακές καταθέσεις να αυξάνονται περίπου στο 23% του συνόλου έναντι βεβαίως συνολικής αύξησης των καταθέσεων κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα όσον αφορά την κερδοφορία αυτά επιτυγχάνονται επίσης παρά την ομαλοποίηση του επιτοκιακού περιθωρίου που σταθεροποιήθηκε μεν από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 αλλά παραμένει υψηλά πάνω από 3% με το ερώτημα να γίνεται για το κατά πόσον η τράπεζα στοχεύει σε αύξηση του μεριδίου της λόγω του ότι διατήρησε τα επιτοκιακά περιθώρια σταθερά. Αλλά όπως είπε ο κ. Ψάλτης η Alpha δεν κινείται επιθετικά μειώνοντας τα περιθώριά της, απλά θέλει να είναι ανταγωνιστική στην αγορά και να βελτιώνει την αξία για τους μετόχους της.
Στο εξωτερικό η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης για νέο φόρο στα κέρδη των τραπεζών, έχει θορυβήσει τους επενδυτές. Σχετικά ρωτήθηκε ο κ. Ψάλτης και αν και επιφυλάχθηκε μη γνωρίζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι δεν το βλέπει πιθανό. Άλλωστε είπε, η ιταλική κυβέρνηση επιδοτεί με τα κεφάλαια αυτά τα νοικοκυριά και ιδιώτες δανειολήπτες, ενώ στην Ελλάδα οι τράπεζες με δική τους πρωτοβουλία έχουν δημιουργήσει σχήμα με το οποίο επιβραβεύουν τους ενήμερους δανειολήπτες μειώνοντας την επιβάρυνση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το οποίο θα είναι ενεργό μέχρι τον Απρίλιο του 2024.
Με άνεση επίσης ξεπερνά και το στόχο για ανάγκες MREL η τράπεζα και θα σταθμίσει τις επόμενες κινήσεις της.