Τα νέα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανότατα πιο σημαντικά για την τόνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη από τη στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσε ο Benoit Coeure, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στην ιστοσελίδα της Τράπεζας, ο B. Coeure δήλωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση «αλληλοενισχύονται» στην προσπάθεια να αυξηθεί ο πληθωρισμός προς το στόχο της Τράπεζας, «ακριβώς κάτω από το 2%».
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται στο -0,4%, που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης χρεώνονται για τα αποθέματα χρημάτων που τηρούν σε αυτή. Αυτή η οικονομική πολιτική, καθιστώντας ασύμφορο για τις τράπεζες να διατηρούν μεγάλα αποθέματα, στοχεύει να τις ωθήσει να παρέχουν μέσω δανεισμού μεγαλύτερο μέρος τους στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να τονωθούν ο πληθωρισμός και η απασχόληση.
«Υπάρχει η δυνατότητα να μειώσουμε κι άλλο τα επιτόκια, ωστόσο επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο κ. Coeure.
Παράλληλα σημείωσε ότι «τα αρνητικά επιτόκια επιβάλουν άμεσο κόστος για ορισμένους κλάδους: τον τραπεζικό, τον κλάδο των συνταξιοδοτικών ταμείων και τον ασφαλιστικό», συμπληρώνοντας όμως ότι «μέχρι στιγμής ο συνολικός αντίκτυπος στα τραπεζικά έσοδα ήταν θετικός, χάρη στην αύξηση του όγκου των δανείων και τη μείωση των κινδύνων».
Ωστόσο, ο κ. Coeure εκτίμησε ότι τα νέα πακέτα μεσοπρόθεσμων δανείων που θα δώσει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες το επόμενο διάστημα (Targeted Longer-Term Liquidity Operations - TLTROs) θα έχουν θετική επίδραση στην αύξηση των τιμών περισσότερο από ό,τι τα αρνητικά επιτόκια.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα χρήματα θα δίνονται σε τράπεζες που αυξάνουν τον δανεισμό τους προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ όσο περισσότερα χρήματα δίνονται στην πραγματική οικονομία, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο τόκος που θα χρεώνονται οι δανειολήπτριες τράπεζες.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης είναι ακόμη πιο σημαντικά από ό,τι τα αρνητικά επιτόκια, ακόμη και αν αλληλοσυμπληρώνονται», τόνισε ο κ. Coeure.