«Ο αγροτοδιατροφικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες προετοιμαζόμαστε. Η μία συνδέεται με τις πιέσεις στον προϋπολογισμό και στις άμεσες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, η άλλη με την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, και η τρίτη με τη στήριξη του συνεργατισμού στο χώρο».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σήμερα στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.
Όπως προσέθεσε, «είναι σημαντικό για μας να διασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στους στόχους και στις αυξημένες φιλοδοξίες της, στις τρέχουσες και νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια αλλά και η ΕΕ, και να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση ενός ανθεκτικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές προκλήσεις».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να παραμείνει μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική, που θα εγγυάται τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, την κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία των καταναλωτών».
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βαγγέλης Αποστόλου είπε ότι «σε μόλις δύο χρόνια από την έγκριση του, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος».
«Αλλά και σε επίπεδο απορρόφησης των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», συνέχισε, «έχουμε μέχρι σήμερα τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με κάθε άλλη προγραμματική περίοδο, αφού μαζί με την προκαταβολή, η απορρόφηση στο τέλος του 2017 είναι της τάξης του 31%».
Μιλώντας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι «στα δύο μόλις πρώτα έτη εφαρμογής του υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό πληρωμών- απορρόφησης πόρων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα μεταξύ των 20 επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».
Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει μέσα από δραστηριότητες που θα ενισχύουν τη τοπική ταυτότητα και θα σέβονται το περιβάλλον» προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη πολύ καλή συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια.
Γι' αυτό, επισήμανε, «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχουμε επιλέξει στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης τη συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας, που ασφαλώς και γνωρίζουν καλά τις δυνατότητες του αγροτικού τους χώρου, εκχωρώντάς τους σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37,4% των πόρων του Προγράμματος».
Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «για έργα, εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, για την εγκατάσταση νέων γεωργών, για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και για έργα συνεργασίας- καινοτομίας εκχωρούνται στην Περιφέρεια συνολικά 81 εκατομμύρια ευρώ και με τη προσθήκη 37 εκατομμυρίων του LEADER και των μικρών δημόσιων έργων φτάνουμε κοντά στα 118 εκατομμύρια ευρώ».
Μάλιστα, όπως προσέθεσε, «στο γενικό πλαίσιο του 2014-2020, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 235 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 109 εκατομμύρια ευρώ».
Συνολικά, κατέληξε, «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πέραν των άμεσων ενισχύσεων που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, θα κατευθυνθούν αυτή την προγραμματική περίοδο 353 εκατομμύρια ευρώ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news