Αλλάζει σελίδα η ΔΕΗ με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ, κίνηση που ανοίγει το δρόμο για είσοδο νέων επενδυτών και ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της, το Δημόσιο πέφτει κάτω από το 51%. Η συμμετοχή του θα διαμορφωθεί στο 34%, διατηρώντας το μάνατζμεντ και δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας. Το επιβεβαιώνει η ανακοίνωση του Υπερταμείου. Στόχος, επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά, αιολικά και άλλα projects ΑΠΕ, αλλά και να γίνει ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης στην ΝΑ Ευρώπη, μέσα από εξαγορές στα Βαλκάνια. Πρώτοι στόχοι, έργα σε Ρουμανία και Βουλγαρία.
Το νέο μετοχικό τοπίο στην ΔΕΗ περιγράφεται με σαφήνεια στην ανακοίνωση του Υπερταμείου, το οποίο είναι μέτοχος του 34% της ΔΕΗ, με το ΤΑΙΠΕΔ να ελέγχει το 17%. Από την ανακοίνωση, γίνεται σαφές ότι το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει κάτω του 51%, με τις πληροφορίες να μιλούν για 34%.
«Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Η ανάγκη εισόδου νέων επενδυτών στην ΔΕΗ είναι μονόδρομος, προκειμένου να φέρει σε πέρας το νέο, επικαιροποιημένο γιγαντιαίο επενδυτικό της πλάνο, συνολικού ύψους 8,4 δισ ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση μέσα στην επόμενη 5ετία, πρόκειται να προβεί σε επενδύσεις, ύψους 1,7 δισ ευρώ σε ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 9,1 GW, (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών). Ταυτόχρονα, το νέο πλάνο θα χρηματοδοτήσει κινήσεις επέκτασης της επιχείρησης στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τις οποίες «σκανάρει» καιρό τώρα, αναζητώντας ευκαιρίες.
Αυξάνοντας το παραγωγικό της δυναμικό η επιχείρηση, θα καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση της χώρας από φυσικό αέριο και να απορροφήσει τους κραδασμούς από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τα τιμολόγια, κατάσταση που θα μας συνοδεύει για όσο καιρό θα διαρκέσει η πράσινη μετάβαση.
Η ανακοίνωση του Υπερταμείου
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΔΕΗ Α.Ε. της 23ης Σεπτεμβρίου 2021, το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) – ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της Διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην «πράσινη ενέργεια» και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον.
Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΙΠΕΔ έχουν ως βασικό στόχο από την ίδρυσή τους την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τη χώρα. Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Διαβάστε ακόμη: