Όσο ο S&P 500 κρατάει το momentum άθικτο –ήτοι ανάσες της τάξης -3 έως -3,5% και ξανά προς νέα υψηλά– οι επενδυτές μπορούν να παραμένουν ψύχραιμοι. Όμως από τη στιγμή που τα προβληματικά μέτωπα αυξάνονται και πληθύνονται οφείλουν να είναι σε επιφυλακή και να χτίζουν τις οπισθοφυλακές τους. Ποια είναι όμως τα «καμπανάκια» που έχουν αρχίσει να χτυπούν;
- Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει
Ακόμα και μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός ανέβηκε μεν αλλά με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους έξι μήνες, είναι πολύ νωρίς να ισχυριστεί κανείς ότι έχει φτάσει στο ζενίθ του, πόσο μάλλον ότι δεν θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ένα διάστημα εξαιτίας των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού που δυστυχώς συνεχίζονται.
Ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 5,3% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση κατά 5,4% που κατέγραψε τον Ιούλιο, και ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 4,3% τον Ιούλιο.
Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% μετά την άνοδο κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Και όλα αυτά εν μέσω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη στιγμή που είμαστε ακόμα στις αρχές φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι απίθανο να αποκλιμακωθούν δραματικά τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση θα αυξηθεί λόγω των αναγκών θέρμανσης.
Επιπλέον, τα βιομηχανικά μέταλλα και όχι μόνο έχουν ανεβάσει το κόστος πρώτων υλών στα ύψη. Για παράδειγμα, το αλουμίνιο διαπραγματεύεται σε υψηλό 13 ετών.
Οι αυξήσεις αυτές έχουν εκτινάξει και το κόστος της οικοδομής, τη στιγμή που η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών έχει οδηγήσει ήδη σε αυξήσεις τιμών κατοικίες και ενοίκια.
Αν συνυπολογίσουμε και τις υψηλές πτήσεις στις τιμές των τροφίμων αλλά και τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επικίνδυνο μίγμα.
- Οι ενεργειακές αγορές είναι επισφαλείς
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η δήλωση του Stefan Konstantinov, οικονομολόγου στην εταιρεία δεδομένων ICIS, σχετικά με τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Σύμφωνα με όσα είπε, αν αυτό συνέβαινε το χειμώνα, όταν έχουμε δηλαδή πολύ μεγαλύτερη ζήτηση, τότε θα είχαμε πραγματικό πρόβλημα για τη σταθερότητα του συστήματος.
Οι τιμές ισχύος ειδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, από τη Γαλλία και την Ολλανδία έως τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν και κτυπούν κόκκινο, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει ότι οι αγορές ενέργειας είναι σημαντικός παράγοντας για υψηλότερο πληθωρισμό.
Ο παράγοντας Ρωσία και φυσικό αέριο –οι τιμές φυσικού αερίου σημείωσαν νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα λόγω της επιβράδυνσης του ρωσικού εφοδιασμού που προκάλεσε κρίση αποθήκευσης στην ήπειρο– και η άπνοια που αποδεκάτισε σε αρκετές χώρες τα αιολικά πάρκα, κατέδειξαν την επισφαλή κατάσταση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών ενόψει του χειμώνα.
Ίδια εικόνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκαν στο υψηλό όλων των εποχών και ήταν επτά φορές υψηλότερες από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Όλα αυτά, καθιστούν τον φετινό χειμώνα κάτι περισσότερο από μια πρόκληση.
- Ξεκινάει στις ΗΠΑ η κουβέντα για τη φορολογία
Με μια νέα πρόταση των Δημοκρατικών ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η κουβέντα για τη διαμόρφωση του σχεδίου φορολόγησης που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πακέτου υποδομών του Αμερικανού προέδρου Biden.
Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 26,5% από 21% και των φυσικών προσώπων σε 39,6% από 37%, είναι η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ να σημειώσουμε ότι δύο Γερουσιαστές των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ κατέθεσαν πρόταση για πρόσθετη φορολόγηση 2% στις επαναγορές μετοχών των εισηγμένων στη Wall Street επιχειρήσεων.
- Η Κίνα προσθέτει συνέχεια μέτωπα προβληματισμού με επιστέγασμα την κατάρρευση της Evergrande
Στα περιθώρια χρεοκοπίας βρίσκεται ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande κάτω από το βάρος ενός χρέους περίπου 260 δισ. ευρώ και με δεκάδες απελπισμένους επενδυτές να διαδηλώνουν από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα μπροστά στην έδρα εταιρείας.
Τι συνέβη όμως και η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας με παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις και 200.000 εργαζομένους έφτασε σε αυτό το σημείο;
Η απάντηση κρύβεται στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο με στόχο να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία στα ακίνητα και να αποφύγει την υπερθέρμανση της αγοράς. Έτσι η κυβέρνηση αυστηροποίησε τους τελευταίους μήνες τις προϋποθέσεις πρόσβασης των εταιρειών ακινήτων σε πιστώσεις, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσε στους εργολάβους να πουλούν κατοικίες πριν να έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή τους.
Εν ολίγοις καταργήθηκε χωρίς κανένα μεσοδιάστημα προσαρμογής ένα μοντέλο χρηματοδότησης που για χρόνια τροφοδοτούσε τις δραστηριότητες ενός από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους της Κίνας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο τομέας ακινήτων προσέλκυσε πέρυσι περισσότερο από 1/4 των συνολικών επενδύσεων.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες λοιπόν, η Evergrande δεν μπορεί πλέον να πουλάει κατοικίες πριν την ολοκλήρωση τους. Η εταιρεία που ήδη έχει ένα εξαιρετικά υψηλό χρέος –πέριξ των 260 δισ. ευρώ– δεν μπόρεσε να πληρώσει υπεργολάβους και προμηθευτές με αποτέλεσμα τα εργοτάξια να σταματήσουν.
Εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ο όμιλος να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατ. κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισ. ευρώ και ένα πλήθος μικροϊδιοκτητών που ήδη έχει πληρώσει την αγορά του ακινήτου, κινδυνεύει να μείνει με ένα πουκάμισο αδειανό!
Δεδομένου ότι η πρακτική του Πεκίνου να αλλάζει αιφνίδια τους κανονισμούς αρχίζει να αποκτάει τα χαρακτηριστικά μιας επαναλαμβανόμενης πρακτικής, σχεδόν όλοι οι κλάδοι καθίστανται όμηροι ενδεχόμενων αλλαγών που μπορεί να πλήξουν την κερδοφορία ακόμα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Αν σκεφτεί κανείς την έκθεση πολλών διεθνών επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών ομίλων στην Κίνα, κατανοεί τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το συνεχές σφυροκόπημα του Πεκίνου στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.