Οι κρατικές τράπεζες στην Τουρκία απέφυγαν τις παρεμβάσεις για να στηρίξουν την ισοτιμία της λίρας, παρά το γεγονός οτι το νόμισμα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά την αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Η στάση τους σηματοδοτεί αποφασιστική αλλαγή πολιτικής.
Οι κρατικές τράπεζες απέφυγαν τις πωλήσεις δολαρίων στην αγορά καθώς η λίρα έκανε βουτιά 4,4% στις 24,62 ανά δολάριο, ανέφεραν οι traders στην αγορά συναλλάγματος. Νωρίτερα, πριν την απόφαση για τα επιτόκια, οι τράπεζες μάλιστα αγόραζαν δολάρια.
Η στάση των τραπεζών σηματοδοτεί οτι το νέο οικονομικό επιτελείο της Τουρκίας θέλει να περιορίσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Για χρόνια οι κρατικές τράπεζες παρενέβαιναν σταθερά για τη στήριξη της λίρας για λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας. Οι παρεμβάσεις «πάγωσαν» μετά τις εκλογές στο τέλος Μαϊου, αλλά συνεχίστηκαν στις 8 Ιουνίου για να σταματήσουν μια βουτιά 7% της λίρας.
Στο 18μηνο πριν τις εκλογές στις 28 Μαϊου, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξόδεψε σχεδόν 200 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να ενισχύσει το νόμισμα, ωστόσο, η λίρα παρέμεινε ένα από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες αποδόσεις.
Η τελευταία της πτώση απεικονίζει την απογοήτευση της αγοράς με την αύξηση του εβδομαδιαίου επιτοκίου «repo» της κεντρικής τράπεζας στο 15% από 8,5%, που ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες.
Οι αξιωματούχοι της Τουρκίας δήλωσαν οτι ξεκινούν μια βαθμιαία μετάβαση από την εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Ο Mehmet Simsek, το πρώην στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής που επέστρεψε στην Τουρκία ως ο νέος οικονομικός «τσάρος» αυτόν το μήνα, τόνισε στο Twitter την Πέμπτη οτι προτιμά ένα καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης για τη λίρα.
«Το πλαίσιο πολιτικής θα βασίζεται στις αρχές της οικονομίας της αγοράς, της ελεύθερης διακύμανσης στην αγορά συναλλάγματος και της ανοιχτής οικονομίας που θα διασφαλίσουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στην Τουρκία,» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Simsek.
Πάντως, οι επενδυτικές τράπεζες ζωντάνεψαν τις προβλέψεις τους για περαιτέρω πτώση της λίρας.
Η Citi συστήνει πωλήσεις στη λίρα καθώς βλέπει περιθώρια για πρόσθετες δράσεις από πλευράς κεντρικής τράπεζας, όπως την μερική απόσυρση των μηχανισμών στους καταθετικούς λογαριασμούς λίρας που μπορεί να πυροδοτήσει μεγαλύτερη ζήτηση για δολάρια.
Η Bank of America εκτιμά ότι αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην ισοτιμία θα επιτρέψει σταδιακά ένα «free float» στη λίρα.
Ο strategist Marek Drimal της Societe Generale στο Λονδίνο που προέβλεψε σωστά οτι το επιτόκιο θα αυξανόταν στο 15%, κρίνει την κίνηση «θετική», ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως θα χρειαστούν περισσότερα βήματα. Η αγορά απογοητεύτηκε καθώς η αρχική αντίδραση σε επίπεδο πολιτικής του νέου οικονομικού επιτελείου δεν ήταν πιο επιθετική.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υποσχέθηκε περισσότερη νομισματική σύσφιξη, αλλά προειδοποίησε οτι οι επόμενες κινήσεις θα είναι βαθμιαίες. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από πέρυσι αλλά τρέχει με ετήσιο ρυθμό 40%, ασκώντας πίεση στη λίρα που έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας της τα δύο τελευταία χρόνια παρά τις παρεμβάσεις για τη στήριξή της.