Δέος προκαλεί η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στην Μ. Βρετανία κατά 20,4% στη διάρκεια του lockdown. Η βουτιά της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έχει θορυβήσει τους πάντες. Ερχεται σε συνέχεια της ύφεσης 18,5% σε Ισπανία ,10,1% σε Γερμανία και 15% στην Ευρωζώνη για το ίδιο διάστημα, ενώ οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από ένα δεύτερο κύμα πανδημίας αυξάνονται.
Η είδηση δεν είναι ότι η Ευρώπη διανύει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ότι τα νέα στοιχεία που συνεχώς δημοσιεύονται επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα είναι… λίγο χειρότερα απ’ ότι αναμένονταν. Η ιστορική συρρίκνωση στο βρετανικό ΑΕΠ του β’ τριμήνου δείχνει το βάθος του τραύματος που αφήνει η πανδημία στη έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το ίδιο ισχύει για την συρρίκνωση της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, αυτή της Ισπανίας, την οποία προκάλεσε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη και διαμορφώθηκε στο -18,5% για το β’ τρίμηνο, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται η μείωση 10,1% στο ίδιο διάστημα της γερμανικής οικονομίας.
Εικόνα που συνοδεύεται από νέα καμπανάκια τα οποία δείχνουν ότι πιθανώς να μην επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο για αντιστροφή του κλίματος κατά το γ’ και δ’ τρίμηνο καθώς o πλανήτης βιώνει ένα δεύτερο ισχυρό κύμα πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη μόνο τύπου «V» δεν θα είναι, αίσθηση που ενισχύεται από την εικόνα της Βρετανίας, όπου δύο τομείς, οι καταναλωτικές δαπάνες και ο κλάδος των υπηρεσιών οι οποίοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την πορεία της οικονομίας της χώρας, όχι μόνο κατέρρευσαν στο β’ τρίμηνο, αλλά και η ανάκαμψή τους δεν είναι εξασφαλισμένη λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων.
Το παράδειγμα της Βρετανίας
Τα προ ημερών στοιχείων για την Βρετανία δείχνουν ότι η ύφεση ξεπερνά ακόμη και την Ισπανία η οποία μέχρι προχθές θεωρούνταν η οικονομία που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Η οικονομική κατάρρευση της Μ. Βρετανίας έχει θορυβήσει τους πάντες καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την παγκόσμια οικονομία ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας δείχνει το γιατί πρέπει να αποφευχθούν νέα lockdown αλλά και το τίμημα της ανεύθυνης διαχείρισης της κρίσης.
Η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη «γονατίζει», πληρώνοντας την κακή στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Ο Μπόρις Τζόνσον αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, καθυστερώντας σε σύγκριση με άλλες χώρες να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα. Έτσι ο ιός εξαπλώθηκε ταχύτερα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, ενώ η άρση των μέτρων έγινε πιο σταδιακά, με αποτέλεσμα να κρατήσει περισσότερο το lockdown και να επιδεινωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις. Όταν για παράδειγμα η Γερμανία επέτρεπε το άνοιγμα των χώρων εστίασης στα μέσα Μαΐου, η Μ. Βρετανία έπρεπε να περιμένει έως τις αρχές Ιουλίου αφού η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη.
Εξαυλώθηκε ανάπτυξη 17 ετών
Μέσα σε λίγους μήνες η Μ. Βρετανία έχει… μικρύνει σε πολλά επίπεδα. Τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS δείχνουν ότι μέσα σε δύο τρίμηνα η κρίση κατάφερε να «εξαϋλώσει» οικονομική ανάπτυξη 17 ετών, που συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ γύρισε στο επίπεδο που βρισκόταν το μακρινό 2003.
Από τον Ιούνιο και μετά η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει στο νησί με το ΑΕΠ να έχει ενισχυθεί κατά 11,3% από τον Απρίλιο, όμως παραμένει περίπου 17,2% χαμηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε η πανδημία. Και αν οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Citi προδιαγράφουν ισχυρή ανάκαμψη 15,5% στο γ’ τρίμηνο, υπάρχει πάντα η απειλή του δεύτερου κύματος. Τον κίνδυνο επισήμανε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ενώ προβλέπει ότι η οικονομία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του 2021, αναγνωρίζει πως καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο υπάρχει η πιθανότητα νέας εξάπλωσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με την Bank of England οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εξασθενήσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ενώ η ύφεση στο σύνολο του 2020 θα διαμορφωθεί στο 9,5%. Σε μία ακόμη πιο ζοφερή πρόβλεψη, εκτιμά πως ούτε σε τρία χρόνια από σήμερα δεν θα καταφέρει η Μ. Βρετανία να φτάσει στο επίπεδο που θα βρισκόταν αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία.
Η Citi από την πλευρά της εκτιμά ότι ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι μακρύς ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και τον αντίκτυπο του Brexit. Ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η EY η οποία τοποθετεί την ύφεση του 2020 στο 11,5% και κάνει λόγο για εκτίναξη της ανεργίας στο 9%. Στο μεταξύ, περίπου 700.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από τον Μάρτιο με τους νέους, τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους αυτοαπασχολούμενους να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα.