Attica Bank: Προχωρά σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 365 εκατ.ευρώ

Attica Bank: Προχωρά σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 365 εκατ.ευρώ

Σε δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 365 εκατ. ευρώ, προτίθενται να προχωρήσουν οι ιδιώτες μέτοχοι της Attica Bank (ΤΜΕΔΕ και Ellington) όπως ενημέρωσαν γραπτώς τη διοίκηση της τράπεζας αλλά και τρίτης εισφοράς κεφαλαίου  ή πρόσθετης εναλλακτικής δράσης, εφόσον απαιτηθεί.

 Η διαδικασία μέχρι την λήψη των προκαταρκτικών πιστοληπτικών διαβαθμίσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι σχετικές εκθέσεις αναμένονται το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου. Η διοίκηση της Τράπεζας προβλέπει την πώληση της δραστηριότητας των καρτών POS (εκτιμώμενη θετική επίδραση 80 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαίων CET1) και την ενεργή αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων (εκτιμώμενη θετική επίδραση 30 μονάδες βάσης σε όρους CET1).

Στο μεταξύ η Attica Bank, ανακοίνωσε ζημίες μετά από φόρους των 105,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Attica Bank στη χρήση 2021, παρά μια σημαντική αύξηση εσόδων από προμήθειες κατά 69%, αλλά και μια μικρότερη αύξηση εσόδων από λειτουργικές δραστηριότητες (+4,7%). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το 2021 το ίδρυμα κατέγραψε μείωση κόστους χρηματοδότησης κατά 16% σε ετήσια βάση, αύξηση καταθέσεων 4,3% σε ετήσια βάση.

Η Attica Bank είδε πιστωτική Επέκταση και το 2021, με αύξηση στις νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις κατά 12% σε σχέση με τη συγκριτική χρήση ύψους 361 εκατ. ευρώ. Το 11,2% επί του ενήμερου δανειακού χαρτοφυλακίου (προ προβλέψεων) έχει ενταχθεί στις ρυθμίσεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας της Covid-19.

O δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους στο 33,6%, ενώ ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις στο 45,5%. Οι δε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου CET1 και CAD διαμορφώθηκαν σε 8,3% και 11,84% αντίστοιχα.

Πιο αναλυτικά, οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 1,66 δισ. ευρώ. Η πιστωτική επέκταση (νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις) για τη χρήση ανήλθαν σε 361 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 334 εκατ. ευρώ, αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και 27,1 εκατ. ευρώ, τη λιανική τραπεζική, η οποία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της Τράπεζας για χρηματοδότηση επενδύσεων κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού.

Αύξηση καταθέσεων και ρευστότητας

Η τράπεζα είχε μηδενική χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα στο τέλος του 2021. Η αύξηση των καταθέσεων αντανακλά εισροές, κυρίως από ιδιώτες, ύψους €86 εκατ. και από επιχειρήσεις ύψους 85,2 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση. 

Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως ανήλθαν σε 1.096 εκατ. ευρώ, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις σε 1.814 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα, το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,29 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2020 ενώ σημαντική μείωση παρατηρήθηκε και στο μέσο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 0,33 μ.β. Η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας έχει καταστήσει τον Όμιλο περισσότερο επικεντρωμένο στη διαχείριση του κόστους και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, στην προσπάθειά του να επιτύχει ισορροπία μεταξύ προσέλκυσης καταθέσεων και μείωσης των επιτοκιακών εξόδων.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης δανείων (προ προβλέψεων) προς τις καταθέσεις του Ομίλου ανήλθε σε 56,7% ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 256%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου. Τον Δεκέμβριο 2021, η Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα αναφέρει ότι λόγω του γεγονότος ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες βρίσκονται ακόμα  σε εξέλιξη, στην παρούσα φάση η Διοίκηση της Τράπεζας δεν μπορεί να προβεί σε αξιόπιστη εκτίμηση του ύψους της αξίας των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής σειράς των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, και κατ’ επέκταση στην αξιόπιστη επιμέτρηση του ύψους των επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης, που δύνανται να προκύψουν εφόσον η Τράπεζα συνεχίσει με αυτήν την στρατηγική διαχείρισης των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, για τη λήψη της ελάχιστης απαιτούμενης πιστοληπτικής διαβάθμισης ΒB