Παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος απαίτησε η κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Τράπεζα Αττικής, όπου η αύξηση κεφαλαίου και όλος ο προγραμματισμός έχει πάει πολύ πίσω χρονικά, για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας αλλά και για την εξυγίανση των «κόκκινων δανείων».
Η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάστηκε να θυμίσει, ότι έχουν μπει «φρέσκα» κεφάλαια 240 εκατ. ευρώ με την τελευταία αύξηση κεφαλαίου και να απαιτήσει στενότερη συνεργασία των μετόχων, για να προχωρήσει το πλάνο.
Τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ. Η αύξηση κεφαλαίου με την οποία θα αυξήσει και το ποσοστό της η Ellington, έπρεπε κανονικά, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αλλά η έκθεση αξιολόγησης που έπρεπε να προηγηθεί για να αποτελέσει οδηγό για τα κεφάλαια της αύξησης, δεν ήταν έτοιμη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Απρίλιο, γεγονός που παραπέμπει στον Μάϊο τις προετοιμασίες για την αύξηση.
Το αγκάθι, είναι οι ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις ότι μπορεί οι ζημιές να είναι μεγαλύτερες. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν κι απέχουν πολύ μεταξύ τους και μεταφράζονται σε φήμες που έχουν διασπαρθεί στην αγορά, όταν δεν υπάρχει ακόμα η έκθεση αξιολόγησης, που θα βάλει ένα τέλος σε αυτό.
Το νέο ΔΣ της τράπεζας
Φαίνεται ότι οι διαφωνίες στη διοίκηση της τράπεζας ξεκίνησαν με τις αλλαγές στο ΔΣ. Η ανασυγκρότηση του ΔΣ άφησε με μικρότερο ποσοστό εκπροσώπων στο τραπέζι των αποφάσεων την πλευρά του ιδιώτη μετόχου. Από τα 5 μέλη που είχε, έμεινε με 3 στα 11 μέλη. Επιπλέον τα δύο μοναδικά εκτελεστικά μέλη στο board, απηχούν τις απόψεις των δύο διαφορετικών πλευρών και η διοίκηση ακόμα και για τρέχοντα θέματα αποδείχτηκε δύσκολη.
Η Ellington, που έχει μικρότερο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο ακόμα, ήθελε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στον έλεγχο υπολογισμού των ζημιών. Το ΤΧΣ από την πλευρά του, είναι ο βασικός μέτοχος και θέλει να ελέγξει τις διαδικασίες αφού έχει τοποθετήσει τα μεγαλύτερα κεφάλαια. Η πλευρά Ellington-ΤΜΕΔΕ αντιτείνει, ότι αυτοί θα βάλουν τα κεφάλαια στις επόμενες αυξήσεις. Τα πράγματα περιπλέκει ότι η Ellington έχει ήδη συνεργαστεί με την τράπεζα σε συναλλαγές κόκκινων δανείων, από τα οποία αναμένονται οι μεγαλύτερες ζημιές που θα .καλύψει η νέα αύξηση.
Έτσι τα θέματα συνδέονται και εμπλέκονται προκαλώντας τις δυσκολίες που απαίτησαν την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ΤΧΣ συμμετέχει ακόμα με 68% στην τράπεζα, με δεδομένο το ενδιαφέρον των Ellington-ΤΜΕΔΕ να έχουν την ακριβή εικόνα για τις επιπλέον ζημιές. Στην προηγούμενη αύξηση, το ΤΧΣ συμμετείχε με 152 εκατ. ευρώ, ενώ η Ellington με 9,8 εκατ. ευρώ και το TMEΔΕ με 52 εκατ. ευρώ. Επίσης το ΕΦΚΑ κατέβαλε 25 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας.
Από την πλευρά του το ΤΧΣ θέλει να διασφαλίσει ότι θα επιλυθούν χρόνια προβλήματα καθώς και ότι θα διασφαλιστούν τα κεφάλαια που επένδυσε το δημόσιο για τη διάσωση της τράπεζας. Κεφάλαια που αυξάνονται περαιτέρω συνυπολογίζοντας και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που αποτελούν πρόσθετο πονοκέφαλο.
Επιτυχία της εθελουσίας
Τη δυνατότητα για να προχωρήσουν άλλα δυσκολότερα ζητήματα, έδωσε στους μετόχους, η επιτυχία του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, των εργαζομένων στην τράπεζα. Μάλιστα ο αρχικός στόχος για αποχώρηση 100 εργαζομένων ξεπεράστηκε οριακά μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Στο πρόγραμμα μπορούσαν να λάβουν μέρος εργαζόμενοι με τουλάχιστον 5 έτη υπηρεσίας μέχρι το τέλος του 2021, με εξαιρέσεις για συγκεκριμένα μικρά καταστήματα στην επαρχία. Είχε τεθεί πλαφόν της αποζημίωσης στα 190.000 ευρώ, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορούσε να φτάσει τα 210.000 ευρώ.