Αρνούνται να παραιτηθούν τα Golden Boys του ΑΔΜΗΕ!

Αρνούνται να παραιτηθούν τα Golden Boys του ΑΔΜΗΕ!

Του Γιώργου Φιντικάκη

Αν και τους έχει ζητηθεί η παραίτησή τους από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εκείνοι αρνούνται να παραιτηθούν. Ο λόγος για τους Μανώλη Κορονιωτάκη και Γιάννη Μπλάνα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα του ΑΔΜΗΕ, που αρνήθηκαν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους κατά την συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο στελέχη του ΑΔΜΗΕ υποστήριξαν στην διάρκεια της ακρόασης ότι ο υπουργός έκανε λάθος χειρισμό, και πως δεν προκύπτει από πουθενά εκ μέρους τους η παραμικρή παρανομία. Επέμειναν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι δεν προβλέπεται διαδικασία παραίτησης, και ότι απλά επανέφεραν τις συμβάσεις τους στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την ψήφιση του νόμου 4354 (Δεκέμβριος 2015), ο οποίος και ήρε το πλαφόν στις απολαβές τους. Είχε προηγηθεί αναλυτική συνεδρίαση του Εποπτικού το οποίο και ξεσκόνισε τις συμβάσεις των δύο στελεχών, καθώς και ήλεγξε αν η επαναφορά των απολαβών τους στα προ πλαφόν επίπεδα, δηλαδή στα επίπεδα του μισθού του γενικού διευθυντή, ήταν ή όχι νόμιμη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας επισημαίνει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των δύο στελεχών, τα πρόσωπα έχουν ήδη βρεθεί, και ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη συγκαλείται ξανά γι αυτόν ακριβώς το λόγο το Εποπτικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ.

Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα!

Άνθρωποι πάντως που έχουν παρακολουθήσει από κοντά την υπόθεση αναδεικνύουν κι άλλη μια παράμετρο στο θέμα. Αυτή αφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης, που ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2015 τον νόμο με τον οποίο ήρθη το μισθολογικό πλαφόν σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, για τα ανώτατα στελέχη του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.


Διαβάζοντας λοιπόν το άρθρο 28 του επίμαχου νόμου 4354/ 2015, γίνεται σαφές ότι το πλαφόν ορίζεται στο ύψος του Γενικού Γραμματέα που το καθορίζει πάντα ο Υπουργός, και του πλαφόν εξαιρούνται πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι όπως και τα Δ.Σ. εισηγμένων ΔΕΚΟ, καθώς επίσης του ΤΑΙΠΕΔ, και του υπέρ- Ταμείου.

Με άλλα λόγια, ήταν η τρόικα που με αφορμή την ανάγκη επίσπευσης των ιδιωτικοποιήσεων και την σύσταση του υπερ-Ταμείου, απαίτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει το νόμο που έθετε πλαφόν στις αμοιβές στελεχών που διορίζονται σε θέσεις της ανώτατης διοικητικής ιεραρχίας. Και κοντά στο βασιλικό… ποτίστηκε και η γλάστρα, δηλαδή οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των εισηγμένων ΔΕΚΟ.