Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μπορεί το ΣτΕ να δικαίωσε την Coca - Cola 3E Ελλάδος για τον ΦΠΑ που είχε πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο ως προμηθεύτρια εταιρείας της Μαρινόπουλος ωστόσο, η εφορία κάνει τα στραβά μάτια. Αν και η νομοθεσία επιβάλει τον συμψηφισμό με μελλοντικές απαιτήσεις, η φορολογική διοίκηση φοβάται ότι θα μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου αδιαφορώντας για το γεγονός ότι περισσότεροι από 2.200 προμηθευτές έχουν πληρώσει ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς επί της ουσίας να έχουν πληρωθεί από την εταιρεία για τις υπηρεσίες που παρείχαν.
Όπως προαναφέρθηκε το δρόμο στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» να διεκδικήσουν συμψηφισμό του ΦΠΑ που κατέβαλαν, αλλά αναλογούσε σε διαγραφείσες απαιτήσεις τους, με υποχρεώσεις τους προς την εφορία ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει και δικαιώθηκε η Coca - Cola 3E Ελλάδος. Το γεγονός ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου προέκυψε ύστερα από τη διαδικασία της λεγόμενης «πρότυπης δίκης» καθιστά δεσμευτική την απόφαση και για τα λοιπά διοικητικά δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει ή πρόκειται να προσφύγουν εταιρείες-προμηθευτές με ανάλογο αίτημα.
Εκτός από την Coca - Cola 3E, όπου με βάση την απόφαση του δικαστηρίου (355/2019), διατάσσεται η αρμόδια υπηρεσία, εν προκειμένω η ΦΑΕ Αθηνών, να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου από την εταιρεία φόρου και να της επιστρέψει το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο, άμεσο είναι το όφελος και για 16 ακόμη επιχειρήσεις. Πρόκειται για επιχειρήσεις που άσκησαν παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με αυτοτελή δικόγραφα, παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές από την έδρα. Οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι διάδικοι σε εκκρεμείς δίκες με ίδια αιτήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια υποχρεούνται να λάβουν υπόψη την απόφαση του ΣτΕ.
Συνολικά υπολογίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να επιστρέψει- συμψηφίσει απαιτήσεις ΦΠΑ από το Δημόσιο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Αυτό που ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο είναι το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η προφανής αδικία, χωρίς να ανοίξουν «παράθυρα» για ανάλογες διεκδικήσεις από αντίστοιχες υποθέσεις, αλλά και να δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα.
Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρουν ότι μελετούν την απόφαση του Δικαστηρίου (πόσο μελέτη πια) χωρίς προς το παρόν να έχουν πάρει θέση. Η αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από τη φορολογική διοίκηση και την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον θλιβερή. Και δεν είναι παράλογο πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις να αποχωρούν από την Ελλάδα εξαιτίας αφενός της αντιμετώπισης αλλά και γραφειοκρατίας- πολυνομίας.