Ομολογία πίστης στο τρίτο Μνημόνιο αποτελούν, πρώτα απ' όλα, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι «έπεισε» τους εταίρους για τη δίκαιη Ασφαλιστική ανατροπή που σχεδιάζει. Και αυτό κάθε άλλο παρά...τιμά την κυβέρνηση.
Μπορεί και να «πανηγυρίζει». Το γεγονός όμως ότι οι δανειστές συμφωνούν απλώς επί της αρχής, διότι για τα σοβαρότερα δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους, αν και δεν είναι τυχαίες και οι αναφορές σε «γάτες» αντί «αγελάδων» εκ μέρους του ΔΝΤ, πολύ απλά σημαίνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι μεν προς τη σωστή… σκληρή «γραμμή» των, προ ολίγων μηνών, «εχθρών» της κοινωνίας, όμως δεν αρκεί. Χρειάζονται κι άλλα σκληρότερα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν εκτυλίσσονται όπως τα σχεδίαζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παρά τα ταξίδια Τσακαλώτου - Κατρούγκαλου την προηγούμενη εβδομάδα, και όπως θα φανεί και με το «καλημέρα» από τα τεχνικά κλιμάκια που αναμένουν επιπλέον στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσουν τη (μη) βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού.
Αν τα στοιχεία δοθούν και είναι αξιόπιστα θα έρθει στην Αθήνα, εντός της εβδομάδος, το κουαρτέτο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η άφιξη των επικεφαλής θα αργήσει περισσότερο, με ό,τι φυσικά αυτό σημαίνει για την πολυαναμενόμη από την κυβέρνηση αξιολόγηση, με την οποία πιστεύει ότι θα λύσει όλα της τα προβλήματα.
Το γεγονός πάντως ότι η «εμπλοκή» έχει προαναγγελθεί ήδη από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας φανερώνει ότι γνωρίζει εκ των προτέρων, ή τουλάχιστον συνειδητοποίησε κατά τις επισκέψεις του σε Γαλλία και Βερολίνο, ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους.
Και η «μετάφραση» είναι απλή
Θα επιμείνουν για μειώσεις και στις υφιστάμενες συντάξεις, όχι μόνο στις νέες, θα ζητήσουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κατώτατη εθνική σύνταξη με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και έξοδο στην 20ετία και όχι στη 15ετία για την καταβολή της.
Είναι δεδομένο δε ότι ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Νταβός, στις 21 τρέχοντος, θα αναζητήσει για μια ακόμη φορά … πολιτική λύση, όπως και τόσες άλλες φορές στις διαπραγματεύσεις που είχαν όμως τα γνωστά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία.
Ο Πρωθυπουργός πάντως δεν πρέπει να ξεχνά ότι απέναντί του δεν θα έχει μόνο το Βερολίνο και τον κ. Σόιμπλε, που διαμηνύει και πάλι «τελειώνετε», γιατί θα αρχίσουν να λιγοστεύουν πάλι και τα χρήματα, αφού κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δήλωση του επικεφαλής του EMS Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος «προειδοποίησε» πως εάν παραταθεί η διαδικασία αξιολόγησης, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας.
Απέναντί του θα έχει την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της οποίας η θητεία στο Ταμείο λήγει τον Ιούλιο και επομένως θα θέλει να αποδείξει στους «μετόχους» του ότι δεν συνεχίζει να ρίχνει χρήματα σε μια «χαμένη» υπόθεση όπως η Ελλάδα.
Αδιέξοδο ενόψει…
Όλοι οι δρόμοι επομένως οδηγούν σε σκλήρυνση της στάσης της τρόικας, όπως άλλωστε έχει διαφανεί και από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Πόλ Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα, νέα εμπλοκή με τους δανειστές και άρα νέες καθυστερήσεις.
Με απλά λόγια τίποτα δεν θα «χαριστεί», σε αυτή τη φάση, στην κυβέρνηση, κυρίως γιατί οι εταίροι δεν … ξεχνούν. Γι αυτό άλλωστε και πολλοί μεταθέτουν ήδη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους την απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Και επειδή φυσικά η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι αδύνατον να κοροϊδέψει την τρόικα, όσο κι αν το επιθυμεί και επιχειρεί, επικεντρώνει όλη την προσπάθειά της στο πώς θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό, για να μετριάσει τις αντιδράσεις από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, δημοσίους υπαλλήλους, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς κ.α, που αναμένεται να κλιμακώσουν τις επόμενες ημέρες ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στο εξάμβλωμα του νέου Ασφαλιστικού.
Αντιδράσεις απόλυτα δικαιολογημένες αφού με το νέο «καθεστώς», που απλώς προβλέπει σύνδεση εισφορών με το εισόδημα χωρίς μάλιστα καμία κλιμάκωση από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδήματα, που θα εξασφάλιζε μια αναλογικότητα, οι εισφορές που θα κληθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να πληρώσουν θα τετραπλασιαστούν και σε συνδυασμό με τη βαριά φορολογία θα οδηγήσει στην κατάρρευση των εσόδων των Ταμείων και των εισπράξεων του δημοσίου.
Ταυτόχρονα δε, με βάση τη μελέτη του νέου Ασφαλιστικού, εάν δεν αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων τότε οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις από 15% έως και 30%, ενώ οι συντάξεις θα κινούνται στα όρια της φτώχειας των 655 ευρώ. Ποσό στο οποίο μάλιστα θα βρεθούν, παρά τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά ψέματα, και οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται ήδη αφού μετά το 2018 θα πρέπει να εξομοιωθούν με τις νέες.
Η πιο δυσοίωνη πάντως πρόβλεψη είναι αυτή που υποστηρίζουν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες και διαμηνύουν οι δανειστές ότι το νέο Ασφαλιστικό που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν είναι, όπως υποστηρίζει και η τρόικα, βιώσιμο αφού με βάση τους υπολογισμούς τους μετά το 2017 θα χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις στο σύστημα.
Με την πιο «φιλόδοξη» λοιπόν Ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα απαιτήσουν θα αρχίσουν και τα νταούλια….
Αναμένεται νέα πρόταση για το ασφαλιστικό
Μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα στείλει ποσοτικοποιημένη πρόταση βελτιωτική. Η ποσοτικοποιημένη πρόταση θα περιέχει οριακές βελτιώσεις όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αυτό αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη. Θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ένα πλαφόν στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.