Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (59-6), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα. H απόφαση της Ολομέλειας ξεμπλοκάρει το ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο είναι κομβικό για το τραπεζικό σύστημα, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός πως πρόκειται για νομολογία, η οποία «υπερκαλύπτει» αντίθετες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από κατώτερα δικαστήρια.
Για το θέμα αυτό οι servicers περίμεναν από το υπουργείο Οικονομικών να τους λύσει τα χέρια με τροπολογία, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών είχαν άλλη άποψη και επιπλέον στηρίζουν το μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ζητούν από τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Από την πλευρά τους οι servicers έχουν χρονική πίεση για εισπράξεις, με δάνεια που παραμένουν κόκκινα και αρρύθμιστα, τα οποία όμως δεν μπορούν οδηγήσουν γρήγορα σε πλειστηριασμό. Αυτό έφερνε σε αμφιβολία και κίνδυνο τις εγγυήσεις του Ηρακλή με τις οποίες έγινε η τιτλοποίηση. H απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται πλέον να δώσει λύση και να ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς.
Το 2022 έγιναν συνολικά 38.205 πλειστηριασμοί όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, από τους 53.706 οι οποίοι είχαν αναρτηθεί. Τελικώς περίπου το 1/6 από αυτά, κάπου 9.000 ακίνητα μεταβιβάσθηκαν με τον τρόπο αυτό.
Φέτος οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα πλησιάζουν τους 14.000.