Η τάση είχε διαφανεί ήδη από το 2020 όταν η πανδημία ήταν σε έξαρση. Με την Όμικρον να προελαύνει το μοντέλο εργασίας σε πολυεθνικούς κολοσσούς αλλάζει και πλέον διαμορφώνονται δύο τάσεις. Το υβριδικό μοντέλο και η εργασία εξ ’αποστάσεως. Apple, Microsoft, Spotify και άλλες μεγάλες εταιρείες δίνουν τον τόνο της αγοράς, ενώ από κοντά μέτρα λαμβάνουν και οι ελληνικές εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα ήδη πολυεθνικές εταιρείες «αραίωσαν» τις μέρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι δούλευαν από το γραφείο. Οι περισσότερες από αυτές είχαν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, ωστόσο πλέον το «γυρίζουν» σε πλήρη απασχόληση από …απόσταση.
Μια δεύτερη κατηγορία εταιρειών είναι όσες για ένα μήνα, με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό διασποράς της Όμικρον, ανακοίνωσαν στους εργαζομένους τους εργασία από απόσταση. Η τρίτη κατηγορία που απαντάται στη χώρα μας είναι αυτή της πλήρους απασχόλησης από απόσταση. Κυρίως τεχνολογικές εταιρείες, καθώς επίσης και εταιρείες παροχής υπηρεσιών έχουν υιοθετήσει το μοντέλο πλήρους απασχόλησης από απόσταση. Όχι σήμερα, αλλά με το «έσκασε» η πανδημική κρίση.
Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και πολυεθνικοί κολοσσοί. Η Apple των 147.000 εργαζομένων και κεφαλαιοποίησης 2,5 τρισ. δολαρίων ακολουθεί υβριδικό μοντέλο. Ορισμένες μέρες εργασία στο γραφείο και άλλες από το…σπίτι. Ειδικότερα, από τον Ιούνιο του 2021 είχε ανακοινώσει στους εργαζομένους της πως θα εργάζονται τρεις φορές την εβδομάδα στο γραφείο και δύο από απόσταση.
Από την μεριά της η Microsoft των 181.000 υπαλλήλων και με κεφαλαιοποίηση 2,3 τρισ. δολάρια έχει ζητήσει από τους εργαζομένους της να εργάζονται κατά 50% των εργάσιμων από απόσταση και τον υπόλοιπο χρόνο από το γραφείο τους. Η Shopify από τη μεριά της προτάσσει την εργασία από απόσταση. Όπως έχει ανακοινωθεί στους 7.000 περίπου εργαζομένους της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση 170,7 δισ. δολαρίων, δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να εργαστούν από το γραφείο. Σε εθελοντική όμως βάση.
Με τη σειρά της η Spotify έχει δώσει το ελεύθερο στους 7.085 εργαζομένους της να εργάζονται από όπου επιθυμούν. Παρόμοια πολιτική ακολουθεί και το Twitter που έχει κεφαλαιοποίηση 49,7 δισ. ευρώ. Τέλος, το Pinterest των 2.942 υπαλλήλων επιλέγει να την εργασία εξ’ αποστάσεως. Οι πολιτικές που περιγράφονται παραπάνω, αναμένεται να αλλάξουν σε περίπτωση που η Όμικρον υποχωρήσει και υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα κατά τη διάρκεια του νέου έτους.