To 2020 δεν αποτελεί ορόσημο στην κερδοφορία των εισηγμένων, αυτό ήταν κάτι που κρίθηκε νωρίς σχεδόν από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο είναι ορόσημο για τις αντοχές των περισσότερων εταιρειών καθώς ο βαθμός της πίεσης που ασκήθηκε έφερε και πάλι σε οριακό σημείο τις δυνατότητες πολλών εταιρειών να ανταπεξέλθουν.
Η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν έρχεται από κάποιο μακροχρόνιο επιχειρηματικό ράλι ανάπτυξης. Σε 10 χρόνια οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν έλθει αντιμέτωποι με αδιανοητες δυσκολίες για μια δυτική οικονομία σε καιρό ειρήνης.
Παρόλα αυτά η γενική εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική, οι εισηγμένες του ΧΑ θα περάσουν την βάση το 2020, αφού στο εννεάμηνο η εικόνα τους ναι μεν δείχνει επιδείνωση, όχι όμως καταστροφή.
Το ζητούμενο φέτος ήταν ο ισολογισμός και λιγότερο η κατάσταση των αποτελεσμάτων χρήσης. Η δυνατότητα δηλαδή των επιχειρήσεων να περιορίσουν το σταθερό κόστος και να διατηρήσουν την ρευστότητα τους σε επίπεδα που τους εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα τους χωρίς περιπέτειες και χωρίς να θυσιάσουν ικανότητες, θυγατρικές ή πολύτιμα παραγωγικά μέσα.
Για τις 137 εταιρείες που δημοσίευσαν αποτελέσματα η μέση μείωση στα λειτουργικά αποτελέσματα είναι 25%, μέγεθος που αν αφαιρεθούν τα διυλιστήρια με τις υψηλές ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων ανεβαίνει στο -4,8%.
Και εδώ βέβαια υπάρχει ο «αρνητικός ήχος» του 2019 από τα μεγέθη της ΔΕΗ. Ας πούμε λοιπόν ότι το -17% είναι το μέσο αντιπροσωπευτικό μέγεθος μείωσης των λειτουργικών κερδών βγάζοντας από την εικόνα Διυλιστήρια και ΔΕΗ.
Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε επίπεδο κύκλου εργασιών όπου η μείωση προσεγγίζει το 20% ενώ μετά την αφαίρεση των εταιριών διύλισης η μείωση εξομαλύνεται στο 13,5%.
Σε επίπεδο τελικής γραμμής δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα καθώς πολλές εταιρείες δημοσίευσαν είτε τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης (EBIT) είτε προ φόρων (EBT) καθιστώντας αδύνατη την άθροιση των μεγεθών.
Τα μεγέθη αυτά αναμένεται μετά και την προσμέτρηση του δ’ τριμήνου να επιδεινωθούν για το μεν κύκλο εργασιών στο 17-20% ενώ η μείωση στα λειτουργικά κέρδη θα προσεγγίσει το 10%.
Οι εταιρείες που έκαναν τη διαφορά
Από τις επιχειρήσεις που ξεχώρισαν, οι εταιρείες πλαστικών θα καταγράψουν μια από τις καλύτερες επιδόσεις –αν όχι την καλύτερη- στην ιστορία τους. Ισχυρά μεγέθη εμφάνισε και ο κλάδος ενέργειας με την ΔΕΗ να δίνει τον τόνο αλλά και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ να κινούνται σε αυξητικούς ρυθμούς είτε λόγω αύξησης της δυναμικότητας, είτε λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.
Επίσης ισχυρά μεγέθη εμφάνισαν εταιρίες που ευνοήθηκαν από την συγκυρία (απολύμαντικα, καθαριστικά) όπως οι Παπουτσάνης και Lavipharm ή είχαν αυξημένη έκθεση σε δίκτυα πωλήσεων σούπερ μαρκετ τα οποία παρέμειναν ανοικτά σε όλη την διάρκεια της πανδημίας (ΚΡΙ- ΚΡΙ και Σαράντης). Επιμέρους ικανοποιητική εικόνα εμφανίζουν οι Τιτάν, Entersoft, Quest, Performance και Εpsioln-Net.
Η συνέχεια και ο «λυπητερή»
Το 2020 για το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου πρακτικά ήταν μια χρονιά με τρία τρίμηνα καθώς η διάρκεια από τα δύο lockdowns μείωσε αισθητά την καθαρή διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων παρά την συνδρομή των διαδικτυακών πωλήσεων. Ακόμα πιο επώδυνη ήταν η επίδραση στις εταιρίες που εμπλέκονται στον τουρισμό και τις μεταφορές οι οποίες θα δουν τα έσοδα τους να συρρικνώνονται κατά 40% με 50% στην χρήση.
Οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας θα χρειαστεί να εγγράψουν υποαξίες στο κλείσιμο της χρονιάς αντανακλώντας την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου τους. Για τις τράπεζες οι εκτιμώμενες νέες επισφάλειες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6 δισ. ευρώ.
Η διύλιση τέλος και η ζήτηση καυσίμων αναμένεται να παραμείνει και στο δ’ τρίμηνο σε χαμηλή πτήση λόγω των συνθηκών στην διεθνή αγορά αλλά και στην μειωμένη κίνηση στους δρόμους.
Όλα τα παραπάνω είναι διαχειρίσιμα και μπορούν να αντιστραφούν, αρκεί οι εμβολιασμοί να αποδειχθούν ικανοί για να επαναφέρουν την κανονικότητα σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Οι αποτιμήσεις αντανακλούν αυτή ακριβώς την προσδοκία και η ταχύτητα επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την περεταίρω ανάκαμψη ή μη των τιμών των μετοχών.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 9μηνο του 2020 από την Beta Securities
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.