Εκτός των τηλεπικοινωνιών ξανά ο Πάνος Γερμανός μετά από περίπου 15 χρόνια. Ο επιχειρηματίας με το «άγγιγμα του Μίδα», μετά την χρυσοφόρα αποεπένδυση από την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων το 2007 απ’ όπου άντλησε ο ίδιος περί τα 640 εκατ. ευρώ, τώρα αποεπενδύει ολοσχερώς από την πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play Communications αποκομίζοντας πάνω από 800 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα της εταιρείας του Tollerton Investments, θυγατρική του ομίλου Πάνου Γερμανού με έδρα την Κύπρο, από το 2017 που εισήλθε στο χρηματιστήριο μέχρι και σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Θα ξεπεράσουν δε το 1 δισ. ευρώ μόλις ολοκληρωθεί η πρόταση εξαγοράς της Play από την γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad.
Eτσι, συνολικά οι τηλεπικοινωνίες άφησαν στον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και την οικογένειά του πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η αλυσίδα Γερμανός πωλήθηκε αντί 1,6 δισ. ευρώ στον ΟΤΕ το 2007, αποφέροντας στον επιχειρηματία περίπου 640 εκατ. ευρώ ως κάτοχος του 40% των μετοχών της εταιρείας.
Η Play που έχει συμφωνηθεί να πωληθεί ολοσχερώς στην Γαλλική Iliad, έχει αποφέρει στον επιχειρηματία τα τελευταία χρόνια περίπου 600 εκατ. ευρώ με τη διάθεση του 30% των μετοχών της επιχείρησης. Η διάθεση έγινε σε δύο φάσεις, η πρώτη της δημόσιας εγγραφής και της εισαγωγής των μετοχών της Play στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (καλοκαίρι του 2017) αλλά και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (καλοκαίρι του 2018). Κατά τη δημόσια εγγραφή το έσοδο ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ με την ιδιωτική τοποθέτηση εισπράχθηκαν επιπλέον 80 εκατ. ευρώ.
Όταν ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση που πραγματοποίησε χθες η Ιliad, τότε η εταιρεία Tollerton θα διαθέσει τη εναπομείνουσα συμμετοχή της που ανέρχεται στο 20% και θα εισπράξει επιπλέον 440 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) και η οποία αναμένεται εντός των επομένων δύο μηνών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.
Μετά από αυτό, ο όμιλος του Πάνου Γερμανού φαίνεται ότι αφήνει κατά μέρος την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η συγκεκριμένη αγορά, λένε καλά ενημερωμένες πηγές, έχει σταματήσει να υπεραποδίδει και πλέον η έξοδος του ομίλου Olympia από επενδύσεις σε τηλεπικοινωνίες θεωρείται οριστική. Ο Πάνος Γερμανός και τα στελέχη φέρονται να στρέφονται σε νέους τομείς περισσότερο αποδοτικούς, όπως για παράδειγμα είναι η ενέργεια, το real estate κ.ά.
Στον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος Olympia ήδη έχει επενδύσει μέσω της Sunlight η οποία πλέον καθίσταται η πιο σημαντική επένδυση, μετά τα Public/Media Markt. Καθώς μάλιστα η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικά ανοίγματα σε αγορές πέραν του Ατλαντικού, θα απαιτήσει μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να μπει με αξιώσεις στην βορειοαμερικανική αγορά. Από εκεί εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει και άλλες αγορές, τόσο της Αμερικής, όσο και της Ασίας.
Ωστόσο ευκαιρίες κρύβει και την εγχώρια ενεργειακή αγορά τις οποίες τώρα εξετάζει η διοίκηση της Olympia. Η χώρα ετοιμάζεται για ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων κατά την δεκαετία του ’20 με στόχο την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση της «πράσινης» ενέργειας. Ο όμιλος Olympia εκτιμάται ότι θα διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγορά από το σημερινό το οποίο είναι χαμηλό, δεδομένου ότι το 90% των πωλήσεων της Sunlight πραγματοποιείται στο εξωτερικό.