Στην επόμενη ημέρα του Eurogroup στρέφονται τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τις εκλογές στην Ολλανδία, καθώς η απογοητευτική επίδοση των Εργατικών σημαίνει ότι ο Jeroen Dijsselbloem δύσκολα θα παραμείνει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο κ. Dijsselbloem έχει πει ότι δεν θα ήθελε να παραμείνει στην ηγεσία της ευρω-ομάδας εάν απομακρυνθεί από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο επικεφαλής του σώματος.
Μέχρι πρότινος τα ονόματα που ακούγονταν έντονα για τη διαδοχή ήταν του ισπανού συντηρητικού ΥΠΟΙΚ Luis de Guindos και του σλοβάκου Peter Kazimir. Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κι άλλοι δελφίνοι.
Βάσει του κανονισμού της ευρω-ομάδας, εάν ο πρόεδρος παραιτηθεί τα υπόλοιπα 18 μέλη πρέπει να εκλέξουν το ταχύτερο δυνατό αντικαταστάτη του με απλή πλειοψηφία. Η θητεία διαρκεί 2,5 χρόνια.
Εάν για κάποιο λόγο ο πρόεδρος δεν παραιτηθεί αλλά αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά ο ΥΠΟΙΚ της χώρας που έχει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε., δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός της Μάλτας Edward Scicluna.
Σημειώνεται πως ο κ. Dijsselbloem ήταν ένας από τους αξιωματούχους του Eurogroup που είχαν μιλήσει δημόσια για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Στις κάλπες του 2012 οι ολλανδοί Εργατικοί είχαν αναδειχτεί δεύτερη δύναμη και μπήκαν στην κυβέρνηση ως μικρός εταίρος των Φιλελεύθερων του Mark Rutte. Στις χθεσινές εκλογές όμως καταποντίστηκαν, με τα έως τώρα αποτελέσματα να τους θέλουν να πέφτουν στις εννέα έδρες, από 38 που έχουν σήμερα.
Ο J. Dijsselbloem επιβεβαιώνει ότι η θητεία του διαρκεί έως το 2018
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών J. Dijsselbloem, του οποίου το Εργατικό Κόμμα υπέστη ιστορική ήττα στις χθεσινές εκλογές, επέμεινε σήμερα ότι η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018.
«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018», επιβεβαίωσε ο J. Dijsselbloem, μέσω του εκπροσώπου του.
Ο J. Dijsselbloem είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Η θητεία του των δυόμισι ετών ανανεώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018.
Δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για την περίπτωση αυτή: εάν ο J. Dijsselbloem πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την ήττα των Εργατικών στις εκλογές, τίποτα θεωρητικά δεν τον εμποδίζει να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup.
Στο πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) απλά διευκρινίζεται: «Οι υπουργοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης πρέπει να εκλέγουν έναν πρόεδρο για δυόμισι χρόνια με την πλειοψηφία των κρατών-μελών».
Ωστόσο, η παράδοση μέχρι στιγμής ήταν η εκλογή ενός υπουργού Οικονομικών ως επικεφαλής του Eurogroup, αρχικά του J. Cl. Juncker (2009-2013) που ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια του J. Dijsselbloem.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr
(φωτογραφία: SOOC)