Με τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να... δίνει εξηγήσεις για την επεισοδιακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη Τετάρτη και τη μη στήριξη της πρότασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί μία ακόμη χειρότερη διοικητική κρίση, καθώς ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη - την οποία φέρεται να ζητάει το ΤΧΣ - θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο Τρίτη σε νέα συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου.
Η ΤτΕ, από την πλευρά της, τάσσεται υπέρ της επίλυσης του ζητήματος στο διοικητικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, μετά την εμπλοκή της περασμένης Πέμπτης που οδήγησε σε τριήμερη παράταση. Μένει να δούμε αν η διαδικασία επιλογής προέδρου θα ξεκινήσει από μηδενική βάση και αν θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της διοίκησης της ΕΤΕ και του ΤΧΣ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο SSM δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μείνει ακέφαλη η τράπεζα και γι'' αυτό το λόγο ασκεί πιέσεις για την άμεση εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να οδηγηθούμε σε γενική συνέλευση, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές από τη στιγμή που το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με 40,39% και ο διευθύνων σύμβουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υποστήριξε άλλη υποψηφιότητα από την πρόταση του ταμείου.
Συνεπώς, η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ αναμένεται με αγωνία καθώς είτε θα συντηρήσει την διοικητική κρίση στην Εθνική Τράπεζα, ενισχύοντας την αβεβαιότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είτε θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί έως αύριο.
Βέβαια, ακόμη και αν λήξει χωρίς νέα επεισόδια το διοικητικό σίριαλ της Εθνικής, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ξεκάθαρα ότι μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος χαρακωμάτων για τον έλεγχο των τραπεζών, με φόντο την επόμενη ημέρα και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.