«To ελληνογερμανικό φόρουμ επενδύσεων 2021 πραγματοποιείται μεν εικονικά, λόγω της πανδημίας, συμπίπτει όμως χρονικά με μια νέα εποχή για την οικονομία. Τους οδυνηρότερους περιορισμούς λόγω της πανδημίας τους έχουμε αφήσει πίσω μας. Η σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση αποτελεί καλή ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα μπροστά», τόνισε πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνστ Ράιχελ κατά την έναρξη του 5ου Ελληνογερμανικού Οικονομικό Φόρουμ, με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης - Εμβληματικές Επενδύσεις», που διοργανώνει ψηφιακά, σήμερα, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
«Για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις δεν ανησυχώ. Αναλογιζόμενος τις πολλές ιστορίες επιτυχίας θα ήθελα να αναφέρω τις γερμανικές επενδύσεις των τελευταίων 20-25 ετών στους τομείς των υποδομών των τηλεπικοινωνιών και της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες συνέτειναν ουσιαστικά ώστε η Γερμανία να έχει εξασφαλίσει τη θέση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στην Ελλάδα. Πρωτίστως όμως οι επενδύσεις αυτές έχουν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας στα δύσκολα οικονομικά χρόνια τα οποία έχει αφήσει πλέον πίσω της η Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ράιχελ.
«Από το σχέδιο ανάκαμψης με τίτλο Ελλάδα 2.0 το οποίο εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Ταμείου ανάκαμψης NextGenerationEU, και το οποίο ορθώς χαίρει μεγάλης αναγνώρισης, αναδύονται –και είμαι βέβαιος γι' αυτό– νέες ευκαιρίες για ελκυστικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Σωστά λοιπόν σήμερα βρίσκονται στο προσκήνιο οι τομείς της ψηφιοποίησης και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Χαίρομαι που ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται σήμερα εδώ από διάφορα υπουργεία προκειμένου να συζητήσουν με επιχειρηματίες από τη Γερμανία», τόνισε.
«Προ ολίγων μόλις ημερών μετέβην κατόπιν προσκλήσεως του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια όπου εγκαινιάστηκε ένα παγκόσμιας εμβέλειας πιλοτικό έργο του ομίλου Volkswagen και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νησί μηδενικών εκπομπών ρύπων, για ένα έργο που αφορά στο μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Τον Μάιο έλαβε χώρα η τελετή παράδοσης του εκσυγχρονισμένου και επεκταθέντος αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης από τη Fraport ΑΕ και με τη συμβολική αυτή τελετή αυτή συντελέστηκε και η παράδοση όλων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που βελτιώνουν αισθητά τις τουριστικές υποδομές της Ελλάδας. Επίσης, η εταιρεία RWE δραστηριοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια με συνολικές επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία», προσέθεσε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα κινείται, η Ελλάδα αλλάζει και οι γερμανικές επιχειρήσεις και επενδύσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και όχι ως ρητορικό σχήμα αλλά με ουσία και νόημα. Είναι θετικό που η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει τόσο μεγάλη σημασία ιδίως στην οικονομική και τεχνολογική συνεργασία με τη Γερμανία και η πολύμηνη πανδημία δεν παρέλυσε τον οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Αυτό είναι ιδιαιτέρα ευτυχές», υπογράμμισε.
«Στο οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" πέρα από τη στήριξη της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και των δεξιοτήτων συγκαταλέγονται και μέτρα τα οποία έχουν στόχο έχουν να ενισχύσουν τη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Όσο οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς θα βελτιώνονται και οι συνθήκες για βιώσιμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Ευελπιστώ ότι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού του φόρουμ και άλλες γερμανικές επιχειρήσεις θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθούν ενεργά στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ράιχελ.
Φόλκερ Τράιερ: Συζητάμε για τα στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον
«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι διότι παρά την οικονομική κρίση και την κρίση του κορονοϊού ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και πάντοτε μπορέσαμε να συνεργαστούμε στενά στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Eπιμελητηρίου. Σήμερα το ελληνογερμανικό φόρουμ θα συζητήσει για εμβληματικές επενδύσεις. Πρέπει να σας πω ότι η λέξη "εμβληματικός" ακούγεται αρχαιοελληνική στη Γερμανία ή σαν να μιλάμε για την εποχή του ρομαντισμού, αλλά λέει κάτι παραπάνω, για κάτι το ιδιαίτερο, για κάτι πιο σημαντικό σήμερα που θα συζητήσουμε για τα στοιχεία εκείνα που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον. Χαίρομαι, λοιπόν αλλά είμαι και πεπεισμένος ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλά και καλά», είπε στην τοποθέτησή του ο Φόλκερ Τράιερ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK).
«Οι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις παρά τον κορονοϊό έχουν μια αυξητική τάση κι αν συγκρίνω με πολλά άλλα κράτη θα έλεγα πως είναι κάτι το μοναδικό. Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί εντυπωσιακή. Οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στη Γερμανία από την Ελλάδα πάνω από 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και μας δίνει θάρρος να προχωρήσουμε περαιτέρω, να ξεκινήσουμε από αυτό το σημείο και να συνεχίσουμε», προσέθεσε.
«Τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε από το πρόγραμμα NextGenerationEU είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει εν προκειμένω. Μιλάμε για ποσά πάνω από 30 δισ. τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν σε πολύ καλά προγράμματα. Η χρηματοδότηση των επενδύσεων έχει καταρχάς εξασφαλιστεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό και μπορούμε έτσι να ξαναδούμε όσα είχαμε αφήσει στην άκρη, να τα ξαναδούμε προσεκτικά. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ζήτηση για εξαγωγές και το ενδιαφέρον για επενδύσεις έχει αρχίσει πραγματικά να αυξάνεται. Αναμένουμε ότι τα πράγματα θα πάνε από το καλό στο καλύτερο. Αυτή η νέα αρχή είναι σημαντική και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο μπορεί και κάνει πάρα πολλά, διότι έχει μια παράδοση σχεδόν 100 ετών. Και για μας και για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικό που υπάρχει ένας πρώτος εταίρος που βοηθά την προώθησή τους», τόνισε ο κ.Τράιερ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλατφόρμα EuroShoring του Επιμελητηρίου (για τον βιώσιμο σχεδιασμό των εφοδιαστικών αλυσίδων) και στις δυνατότητες εξαγωγών και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη τις οποίες προσφέρει.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ενεργειακή αγορά και τα πολύ καλά αποτελέσματα, ιδίως του "green deal", το οποίο αναπτύσσεται και εν μέσω κορονοϊού. «Νομίζω ότι όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα δώσουν μια νέα πνοή. Είμαι πεπεισμένος ότι μας περιμένει μια εξέλιξη, μια ανάπτυξη με πολύ θετικό πρόσημο και αυτό θα βοηθήσει και τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις και την Ελλάδα», κατέληξε ο Φ.Τράιερ.