Από τα ταμειακά διαθέσιμα θα γίνουν οι πληρωμές επιδομάτων του Απριλίου και των επόμενων μηνών, που περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Από τον Απρίλιο, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζεται πως θα αρχίσει να δαπανά τμήμα των διαθεσίμων και συγκεκριμένα 12 - 14 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα θα αρχίσουν σταδιακά να εξαντλούνται.
Από τα 37 δισ. ευρώ συνολικά που ανέρχεται το «μαξιλάρι», τα 15,7 δισ. ευρώ είναι κλειδωμένα καθότι απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί για την χρησιμοποίησή τους, επομένως θα «μπει χέρι» στα υπόλοιπα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν θα αγγιχθούν αυτά τα 15,7 δισ. ευρώ του ESM, σημειώνοντας ότι ανάσα ρευστότητας θα δοθεί και από τη σημερινή έκδοση 7ετούς ομολόγου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλλακάκης, το πρώτο τρίμηνο ο προϋπολογισμός υπέστη πολύ μικρές απώλειες στα έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Πάντως, οι καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα του ΠΔΕ, οδήγησαν τα καθαρά έσοδα στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου στα 11,2 δισ. ευρώ, με οριακή απώλεια μόλις 64 εκατ. έναντι του στόχου.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 1,722 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,782 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 5,95 εκατ. ευρώ έναντι στόχου πλεονάσματος 4,26 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα οι επιστροφές φόρων ήταν αυξημένες κατά 74 εκατ. ευρώ φτάνοντας το 1,058 δισ. ευρώ και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού μειωμένες κατά 125 εκατ. ευρώ στα 12,926 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή, στους δικαιούχους θα γίνουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Μετά την καταληκτική ημερομηνία της 21ης Απριλίου για την υποβολή αιτήσεων, θα προσδιοριστούν οι δικαιούχοι στη βάση ενός αλγορίθμου και στη συνέχεια τα ποσά και οι όροι του δανείου θα κοινοποιηθούν στους δικαιούχους ούτως ώστε με την αποδοχή της σύμβασης με το κράτος τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.