Τα απόνερα των ανησυχιών ότι ο κινεζικός κολοσσός ανάπτυξης ακινήτων Evergrande θα αθετήσει πληρωμές χρέους χτύπησαν τις μετοχές ιαπωνικών επιχειρήσεων όπως της Τoto που κατασκευάζει λεκάνες και είδη υγιεινής αλλά και άλλες που θα επηρεαστούν αρνητικά από μια επιβράδυνση του τομέα ανάπτυξης real estate της Κίνας.
Η μετοχή της Toto έχασε 6% την Τρίτη με τις συνολικές απώλειες από την περασμένη Πέμπτη να έχουν φτάσει το 14,8% λόγω της έκθεσης της στην Evergrande που είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της. Οι πωλήσεις στην Κίνα έφεραν 30% των κερδών της Toto πέρυσι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι αθετήσεις πληρωμών χρέους από κινεζικές εταιρείες ακινήτων μέχρι στιγμής φέτος υπερβαίνουν τον συνολικό αριθμό της τελευταίας δεκαετίας.
Άλλοι προμηθευτές των κινεζικών εταιρειών ακινήτων και εργολάβων βρέθηκαν επίσης στη δίνη των εξελίξεων όπως η κατασκευάστρια κλιματιστικών Daikin, η μετοχή της οποίας έχασε 4,7%. Πέρυσι το 25% των πωλήσεων της Daikin ήταν στην Κίνα, έχοντας αυξηθεί από 13%-16% τα προηγούμενα χρόνια.
H μετοχή της χρωματοποιίας Nippon Paint Holding απώλεσε 7,5% καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη της αγορά. Οι επενδυτές ρευστοποίησαν και τις μετοχές της Komatsu που κατασκευάζει μηχανήματα για χωματουργικές εργασίες. Η ζημιά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ιαπωνικές επιχειρήσεις σε περίπτωση που η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας γίνει πιο ορατή.
Η έλξη των αποδόσεων που προσέγγιζαν το 12%, δώρων όπως ιονιστές Dyson και τσάντες Gucci, και η εγγύηση της τοπ εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες επενδυτές στα προϊόντα διαχείρισης περιουσίας που πουλούσε ο όμιλος China Evergrande.
Σήμερα πολλοί φοβούνται ότι δεν θα επανακτήσουν τα χρήματα τους μετά το πάτημα του κώδωνα κινδύνου από τον υπερχρεωμένο όμιλο. Πολλοί διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της Evergrande, αρνούμενοι να δεχτούν αποπληρωμή με διαμερίσματα, γραφεία και γκαράζ σε εκπτωτικές τιμές που ο όμιλος άρχισε να προτείνει.
Μετά την κίνηση του Πεκίνου να βάλει πλαφόν στο χρέος των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων πέρυσι, οι πιο χρεωμένες επιχειρήσεις όπως η Evergrande πιέστηκαν ακόμη περισσότερο να βρουν εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων για να ανακουφίσουν το εντεινόμενο στρες ρευστότητας. Στράφηκαν στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τους πελάτες τους για να αντλήσουν χρήμα πουλώντας προϊόντα διαχείρισης περιουσίας.
Η Evergrande Wealth άρχισε τις πωλήσεις τέτοιων προϊόντων το 2019.
Οι φόβοι για επερχόμενο default επισκίασαν την προσπάθεια του προέδρου της Evergrande να τονώσει την εμπιστοσύνη στον όμιλο καθώς η κυβέρνηση δεν δείχνει προθέσεις να παρέμβει ώστε να αποφευχθεί ένα ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία.
Ωστόσο, αναλυτές επενδυτικών οίκων υποβαθμίζουν την απειλή, θεωρώντας ότι τα προβλήματα του ομίλου δεν θα εξελιχθούν σε μια δεύτερη
Lehman Brothers παρόλο που ο απόηχος στις αγορές είναι εμφανής.
Η μετοχή της Evergrande απώλεσε 7% την Τρίτη μετά από βουτιά 19% την προηγούμενη ημέρα καθώς το χρέος της ύψους $305 δις μπορεί να διευρύνει τις ζημιές στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας σε περίπτωση κατάρρευσης.
Σύμφωνα με την ING, η κυβέρνηση της Κίνας θα βοηθήσει την Evergrande να βρει ένα μέρος κεφαλαίων αλλά θα χρειαστεί να πωληθούν κομμάτια του ομίλου σε κρατική επιχείρηση.
Η Citi εκτιμά ότι οι εποπτικές αρχές μπορεί να αγοράσουν χρόνο για να απορροφηθούν οι κραδασμοί, ζητώντας από τις τράπεζες να μην κόψουν τις πιστωτικές γραμμές και να επιμηκύνουν τις προθεσμίες πληρωμών τόκων.
Παρόλο που ένα default της Evergrande αποτελεί συστημικό ρίσκο για το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας, η Citi δεν βλέπει επεισόδιο τύπου Lehman Brothers.
O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global Ratings εκτιμά ότι το Πεκίνο δεν θα σπεύσει σε άμεση στήριξη του ομίλου.
«Εκτιμούμε ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να παρέμβει αν υπάρξει ευρεία μετάδοση της κρίσης που θα προκαλούσε την κατάρρευση πολλών ομοειδών επιχειρήσεων και συστημικό κίνδυνο για την οικονομία», επισημαίνει σε έκθεση του.
«Αν πέσει μόνο η Evergrande τέτοιο σενάριο δεν θεωρείται πιθανό».