Προχωρά η δημιουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας» στον Πειραιά. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου που να αναπτύξει τόσο την κατασκευή του κέντρου καινοτομίας, όσο και την διαχείρισή της λειτουργίας του. Πρόκειται για νέα περιοχή καινοτομίας (Innovation District), που η κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της πρώην Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ) και οι οποίες βρίσκονται στα όρια των δήμων Πειραιώς-Μοσχάτου.
Η Πολιτεία Καινοτομίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα, φιλοδοξεί να αποτελέσει «την φυσική έδρα της καινοτομίας» στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αρχικά η κυβέρνηση προόριζε να δημιουργήσει στην Δραπετσώνα, αλλά τελικά προτιμήθηκε να δημιουργηθεί στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, που βρίσκονται στο τέλος της Λ. Αθηνών-Πειραιώς, δίπλα στις εγκαταστάσεις του γηπέδου Καραϊσκάκη.
Πρόκειται για εγκαταστάσεις που είναι ανενεργές εδώ και 30 χρόνια και εκτείνονται σε περίπου 18 στρέμματα. Αρχικά ανήκανε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), αλλά πριν ένα χρόνο, και με στόχο να υλοποιηθεί η Πολιτεία Καινοτομίας, τα ακίνητα μεταβιβάσθηκαν στο υπ. Ανάπτυξης. Περαιτέρω επιδίωξη τώρα είναι να μεταβιβασθούν σε ένα επενδυτικό σχήμα, που θα αναλάβει αφενός μεν την ανάπλαση του ακινήτου, αφετέρου δε την λειτουργία του, ως χώρου φιλοξενίας και αλληλεπίδρασης καινοτομικών επιχειρήσεων.
Ο διαγωνισμός επιλογής του αναδόχου θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και η υποβολή των προσφορών θα γίνει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021. Στόχος, όπως αναφέρει ο κ. Δήμας, είναι ο ανάδοχος που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου να επιλεγεί μέσα στο 2021. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) αφού προηγηθεί ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων. Οι ενδιαφερόμενοι θα φέρουν τις προτάσεις τους, και η καλύτερη από αυτές θα υποβληθεί σε όλους τους συμμετέχοντες προκειμένου να ζητήσουν τις σχετικές οικονομικές προσφορές υλοποίησης. Ο ανάδοχος θα βγάλει το κέρδος του από την εκμετάλλευση της Πολιτείας Καινοτομίας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο π.χ. 20ετίας.
«Ο κατασκευαστής του κέντρου, θα πρέπει να αναπτύξει το ακίνητο, με βάση τις απαιτήσεις του αναδόχου που λειτουργήσει την Πολιτεία Καινοτομίας», λέει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Δήμας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας της Πολιτείας ως ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και απαιτητικό πρότζεκτ για τα ελληνικά δεδομένα.
«Ο διαχειριστής, και πιθανώς ο κατασκευαστής της Πολιτείας, θα πρέπει να έχουν εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση αντίστοιχων κέντρων, δηλαδή να στο πως λειτουργεί ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί επιχειρήσεις αυτού του είδους», λέει ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Προσθέτει ακόμη, ότι το Innovation District του Πειραιά, θα μπορεί σε λίγα χρόνια από σήμερα, να φιλοξενήσει επιχειρήσεις που θα υποστηρίζουν έως 2.500 θέσεις εργασίας.
Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό κατ’ ελάχιστον 50 εκατ. ευρώ, αλλά όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 75 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ενταχθεί για χρηματοδότηση της υλοποίησης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχετική απόφαση.
Στην Πολιτεία Καινοτομίας θα φιλοξενηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί πανεπιστημίων, δημόσια και ερευνητικά κέντρα και ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις. Μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγεται η Amazon Web Services, η Microsoft κ.ά. Επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου είναι να συμμετάσχουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κατευθύνουν την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών από μικρότερες, νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. «Βασική επιδίωξη είναι η προσέλκυση ταλαντούχων ανθρώπων απ’ ολόκληρο τον πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδεών αλλά και να δημιουργηθούν συνέργειες που θα ωθήσουν τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνογνωσίας και αξίας στη χώρα μας».
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι απαραίτητοι οι φυσικοί χώροι για την ανάπτυξη καινοτομίας στην εποχή του Gigabit και των υπερυψηλής ταχύτητας συνδέσεων στο Internet, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δήμας, απαντά με τα σχολεία. «Όσο είναι και απαραίτητα τα σχολεία σε μια εποχή που η τηλεκπαίδευση γιγαντώνεται, άλλο τόσο είναι αναγκαία η δια ζώσης επικοινωνίας, μεταξύ των ανθρώπων και επιχειρήσεων που κινούνται ειδικά στο χώρο της καινοτομίας». Άλλωστε όπως επισημαίνει η βασική υπηρεσία που θα προσφέρει ο διαχειριστής της Πολιτείας Καινοτομίας, θα είναι το matchmaking μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητών, ανθρώπων της αγοράς, κέντρων έρευνας κ.λπ. με στόχο την προσθήκη αξίας στα αναπτυσσόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.
Βασικοί σταθμοί στη δημιουργία της «Πολιτείας Καινοτομίας»
Για πρώτη φορά το 1883 ιδρύεται μία μικρή Ο.Ε. που γρήγορα επεκτείνεται και το 1899 μεταφέρεται στις νέες εγκαταστάσεις με τη νέα της μορφή ως βιομηχανία χρωμάτων με την επωνυμία ΧΡΩΠΕΙ. Μία εταιρεία που από μικρή ομόρρυθμη εταιρεία εξελίχθηκε σε βιομηχανία που έφτιαξε από χρώματα και φάρμακα μέχρι όπλα.
-Με την έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ελληνική χρωματουργία κλήθηκε να συμβάλει στην πολεμική προσπάθεια.
-Μετά το 1974, η ΧΡΩΠΕΙ έκανε μία προσπάθεια για την εγχώρια σχεδίαση και παραγωγή όπλων.
-Η εταιρεία τελικά δεν τα κατάφερε. Στις αρχές του 1980 εντάσσεται στις προβληματικές επιχειρήσεις και κλείνει οριστικά λίγα χρόνια αργότερα ακολουθώντας την ίδια μοίρα με πολλές ακόμη εμβληματικές βιομηχανίες της χώρας.
-Για τα επόμενα 30 και πλέον χρόνια, το ακίνητο έμεινε πλήρως αναξιοποίητο
-Στη νεότερη ιστορία, στο ακίνητο επρόκειτο να μεταστεγαστούν τα Δικαστήρια του Πειραιά. Το σχέδιο δεν προχώρησε με αποτέλεσμα ο ΕΟΦ, στον οποίο και ανήκε, να μην μπορεί να το αξιοποιήσει.
-Από την Ελληνική Πολιτεία πραγματοποιήθηκαν εκτενείς έλεγχοι για πιθανούς χώρους που θα μπορούσαν να στεγάσουν και να υποστηρίξουν το εγχείρημα ενός κέντρου καινοτομίας και εν τέλει προκρίθηκε ως καλύτερη η επιλογή των κτιρίων της ΧΡΩΠΕΙ.
-Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το κτίριο περνά στη εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό εκεί να στεγαστεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας της χώρας μας.
-Το ακίνητο θα αξιοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ για να φιλοξενήσει Ερευνητικά Κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών.
-Στόχος του εγχειρήματος είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών αλλά και η εν γένει ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
-Έχει υπάρξει πρόβλεψη ώστε να διασφαλίζεται από τους διαχειριστές του κέντρου η καινοτόμος και ερευνητικά δραστηριότητα.
-Έχουν κινηθεί επιτυχώς όλες οι διαδικασίες και το ΧΡΩΠΕΙ έχει πάρει την απαραίτητη γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).