Η χρονιά που πέρασε ήταν "annus horribilis", δηλαδή τρομερά κακή χρονιά, για την Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC. Η χώρα βρέθηκε στο απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο και κινδύνεψε να βγει από την Ευρωζώνη, ενώ ακόμα είναι σε ισχύ τα capital controls.
Παρά την αριστερή ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αρχικές “αντιευρωπαϊκές” τοποθετήσεις, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών για περαιτέρω μέτρα λιτότητας κι ένα τρίτο bailout για τις τράπεζες.
Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν γίνει τρία bailouts από το 2010 κι έχει λάβει περίπου 330 δισ. ευρώ ενίσχυση από τους θεσμούς. Σε μια κίνηση τήρησης αποστάσεων από το ΔΝΤ, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από το Ταμείο να μείνει μακριά από το τελευταίο bailout της χώρας, ώστε να διευθετήσει το θέμα η Ευρωζώνη.
Σε δήλωσή του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως “εκτιμούμε πως μετά από έξι χρόνια διαχείρισης μιας κρίσης τέτοιου μεγέθους, η Ευρώπη έχει τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τέτοια ζητήματα στο εσωτερικό της” επισημαίνει η ανάλυση του CNBC.
Έλλειψη στρατηγικής
Το θέμα του χρέους παραμένει, ωστόσο, με πολλούς (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) να λένε ότι χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2016 και πως η ανεργία θα διατηρηθεί υψηλή, στο 27,1%.
«Ουσιαστικά, η Ελλάδα πάσχει από έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής ή γενικά μιας στρατηγικής», ανέφερε ο Raoul Ruparel, του Open Europe, στο CNBC την περασμένη εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση περνάει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τις υποστηρίζει. Αναγκαστικά προκύπτουν ερωτήματα εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις πραγματικά θα εφαρμοστούν. Υπάρχει ακόμα μεγάλο μέρος πραγμάτων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα».
Προσεχώς αστάθεια
Το καυτό ερώτημα είναι κατά πόσο θα πετύχει το τρίτο bailout της Ελλάδας. Ο R. Ruparel του Open Europe, ήταν επιφυλακτικός, λέγοντας ότι "δεν είναι σαφές αν αυτό το bailout θα πετύχει, ενώ τα άλλα έχουν αποτύχει."
Ακόμη, σημείωσε πως "η μεγαλύτερη περίοδος του 2016 θα επικεντρωθεί στην συζήτηση γύρω από την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική παρά οικονομική σημασία. Η συζήτηση πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην παράταση αποπληρωμής του χρέους, παρέχοντας περιόδους χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων και ενδεχομένως συνδέοντας κάποιες αποπληρωμές με την ανάπτυξη του ΑΕΠ”.
Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα στην κοινοβουλευτική δύναμή της με αποτέλεσμα να αποτελούν πρόκληση οι προσεχείς μεταρρυθμίσεις όπως αυτή του ασφαλιστικού. Η χώρα βρίσκεται εν μέσω αντιδράσεων και διαμαρτυριών, αλλά και με μια τεράστια εισροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Απ'' την ελπίδα στην απογοήτευση
Ο Wolfango Piccoli, επικεφαλής της Teneo Intelligence, συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ, είχε αναφέρει το Δεκέμβριο πως “μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τελείωσε ο μήνας του μέλιτος του Τσίπρα και έκανε την εμφάνισή του ένα κύμα τεράστιας απογοήτευσης”.
Επίσης, σημείωσε πως υπάρχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και πως “η ισχνή πλειοψηφία του κ. Τσίπρα κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια από τις αρχές της νέας χρονιάς”.
Τέλος, ο W. Piccoli τόνισε πως “διάφορα αμφιλεγόμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό σύστημα, έχουν παγώσει για την ώρα κι έχουν αναβληθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Επιπλέον, οι δανειστές αύξησαν εκ νέου τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης, καθώς έκαναν μερικά βήματα πίσω στο περιεχόμενο άλλων αντιλαϊκών μέτρων, όπως της πώλησης “κόκκινων” δανείων των τραπεζών (NPLs) και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
“Οι υποσχέσεις περί ελάφρυνσης του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αποτελούν ισχυρά κίνητρα για να συνεχίσει ο Αλ. Τσίπρας να πιέζει. Παράλληλα όμως, φαίνεται δύσκολο να καταφέρει η συγκυβέρνηση να εγκρίνει το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων με την υπάρχουσα πλειοψηφία της, ειδικά μάλιστα, αν οι δανειστές αποφασίσουν να σκληρύνουν και πάλι τη θέση τους”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Teneo Intelligence.