Πολλές αναγνώσεις, επιτρέποντας πολλά περιθώρια ελιγμών και διασαφήσεων - όπως άλλωστε αναμενόταν - έχουν οι πρώτες ενδείξεις για το πώς θα πορευτεί στον οικονομικό τομέα τόσο εντός της Γερμανίας, όσο και εντός της ΕΕ, η νέα γερμανική τρικομματική κυβέρνηση.
Το Reuters επιχείρησε μία αποκρυπτογράφηση βασισμένο σε συμφωνία που «είδε» την Τετάρτη σύμφωνα με την οποία προβλέπονται:
* Αύξηση δημοσίων επενδύσεων στην «πράσινη τεχνολογία και την ψηφιοποίηση»
* Επιστροφή σε αυστηρά όρια χρέους από το 2023 και μετά
* Περαιτέρω άνοιγμα και επέκταση μεταρρυθμίσεων στους δημοσιονομικούς κανόνες σε συγκεκριμένη βάση
Άρα, ένα το κρατούμενο, η επιστροφή δημοσιονομικών κανόνων (και όχι ΤΩΝ δημοσιονομικών κανόνων, γιατί θα αλλάξουν και θα γίνει αναφορά παρακάτω σε ποια βάση) θα γίνει από το 2023 και μετά.
Δεύτερο κρατούμενο που σχετίζεται με την αντίληψη περί «αυστηρών ορίων», είναι οι αναμενόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θέλει η γερμανική κυβέρνηση τρικομματικού συνασπισμού. Θέλει «να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις προκλήσεις της εποχής».
Ναι αλλά πώς; Ποια είναι η βάση επί της οποίας θέλει να γίνει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του Συμφώνου η νέα γερμανική κυβέρνηση; Εδώ τα πράγματα μπλέκουν αρκετά, διότι όλοι μπορούν να αντιληφθούν, ότι υπάρχουν στόχοι οι οποίοι τουλάχιστον σε συγκεκριμένες συγκυρίες, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν ταυτόχρονα.
Πολλές φορές, ο στόχος της ανάπτυξης, δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τη σταθερότητα και την μείωση του πληθωρισμού και το αντίστροφο. Οπότε, πρέπει να επιλέξεις, πότε θα… αμολήσεις καλούμπα και πότε θα μαζέψεις- δε γίνεται κι αλλιώς.
Τι ανακάλυψε επ’ αυτών το βλέμμα του Reuters; Ιδού:
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σηματοδοτούν ένα άνοιγμα για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, γνωστού και ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ, 42 ετών, ηγέτης του κόμματος του δημοσιονομικά πιο συντηρητικού FDP, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στα σταθερά δημόσια οικονομικά και να μειώσει τα επίπεδα του δημόσιου χρέους σε όλη την Ευρωζώνη το συντομότερο δυνατό.
«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) έδειξε την ευελιξία του. Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και να διασφαλίσουμε βιώσιμες και φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις», ανέφερε η συμφωνία συνασπισμού.
«Η περαιτέρω ανάπτυξη των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους στόχους προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Το ΣΣΑ θα πρέπει να γίνει απλούστερο και πιο διαφανές, προκειμένου επίσης να ενισχυθεί η επιβολή του», διαβάστηκε στο έγγραφο.
Τα τρία μέρη δήλωσαν ότι το χρηματοδοτούμενο από το χρέος Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το μπλοκ να βγει από την κρίση του κορονοϊού, πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο που είναι «περιορισμένο από άποψη χρόνου και μεγέθους».
Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, τα μέρη δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις για να ενισχύσουν την οικονομία του μπλοκ και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των τραπεζών του.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντασφάλισης καταθέσεων
«Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πακέτου για την ενιαία αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα αντασφάλισης για εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων, όπου οι εισφορές διαφοροποιούνται αυστηρά με βάση τον κίνδυνο», ανέφερε η συμφωνία συνασπισμού.
Προϋπόθεση για αυτό είναι η περαιτέρω μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος εξυγίανσης και η διατήρηση της ασφάλειας των ταμιευτηρίων, με σαφή στόχο την αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσεων για τις μικρές και μεσαίες τράπεζες.
«Επιπλέον, πρέπει να συμφωνηθούν μέτρα για τον περιορισμό της σχέσης κράτους - τράπεζας και για την αποτελεσματική αποτροπή της υπερβολικής συγκέντρωσης κρατικών ομολόγων στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Η πλήρης κοινοτικοποίηση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων στην Ευρώπη δεν είναι ο στόχος», αναφέρει το έγγραφο του συνασπισμού.
(Σ.Σ. Εδώ, το δεύτερο μιλά για την Ιταλία, αλλά το πρώτο για τον περιορισμό της σχέσης κράτους - τράπεζας, μήπως μιλά για την ίδια τη Γερμανία; Διότι είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα με τα δεκάδες ταμιευτήρια των κρατιδίων).
Η Ιταλία, οι τράπεζες της οποίας έχουν σημαντικές συμμετοχές σε εγχώρια κρατικά ομόλογα, έχει αντιταχθεί στις γερμανικές προτάσεις για περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών της Ευρωζώνης στο χρέος ενός μόνο κράτους. Αντίθετα, πίεσε για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων (EDIS).
Πώς τα βλέπει αναλυτής που ζει στη Γερμανία;
«Η συμφωνία είναι καλά νέα για την Ευρώπη και την ευρωζώνη», δήλωσε ο Λούκας Γκούτενμπεργκ, αναπληρωτής διευθυντής στο Jacques Delors Center στο Βερολίνο.
«Ανοίγει την πόρτα για την προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στη νέα πραγματικότητα, αναφέρει τους σωστούς στόχους για μια τέτοια μεταρρύθμιση και αποφεύγει την πρόωρη χάραξη κόκκινων γραμμών. Τώρα εναπόκειται στην υπόλοιπη ΕΕ να αποδεχθεί αυτά όπως ακριβώς ελέχθησαν», είπε ο Γκούτενμπεργκ.
Τα τρία κόμματα υποσχέθηκαν επίσης να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών για την αύξηση του πληθωρισμού.
«Η ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει καλύτερα την εντολή της, η οποία είναι κατά κύριο λόγο δεσμευμένη στον στόχο της σταθερότητας των τιμών, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές στην ΕΕ και στα κράτη μέλη εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε η συμφωνία συνασπισμού.