«Τρελές» διακυμάνσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή σε αγορά συναλλάγματος και τουρκικές μετοχές καθώς στις αρχικές συναλλαγές της ημέρας η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί έως τις 7,36 λίρες/δολάριο και στις 8,70 λίρες/ευρώ, ενώ ο δείκτης BIST 100 σημείωνε νωρίτερα πτώση άνω του 4% με αποτέλεσμα να χάνει το επίπεδο των 1.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο.
Παρ’ όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας φαίνεται πως έκανε πράξη τη χθεσινή της ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να σταματήσει το sell-off.
Ενώ η τουρκική λίρα κατέγραψε «βουτιά» άνω του 1,6%, στη συνέχεια έφτασε να ενισχύεται έως και άνω του 1% έναντι του δολαρίου. Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST 100 κατέγραφε απώλειες της τάξης του 4,65% και μετά από λίγες ώρες βρέθηκε να ενισχύεται κατά 0,5%.
Παρ’ όλα αυτά, η γενικότερη τάση είναι ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Τουρκία. Όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Dunya, επικαλούμενη στοιχεία του χρηματιστηρίου, οι πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον Ιούλιο, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 893 εκατ. δολάρια.
Από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές αξίας 5,1 δις. δολαρίων.
Οι ανησυχίες για την τουρκική οικονομία κλιμακώνονται καθώς είναι πλέον διάχυτη η αντίληψη ότι ο Ερντογάν έχει… ξεμείνει από «πυρομαχικά» καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει στερέψει από συναλλαγματικά αποθέματα. Τα βλέμματα του επενδυτικού κόσμου είναι στραμμένα στην CBRT και στο αν ο Ερντογάν θα της επιτρέψει τα αυξήσει τα επιτόκια για να προλάβει τα χειρότερα. Την ίδια ώρα, η φυγή κεφαλαίων και η κατάρρευση της λίρας κάνουν τους αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής capital controls.