Απεργίες, προσφυγικό και οικονομική ασφυξία πνίγουν τη χώρα

Απεργίες, προσφυγικό και οικονομική ασφυξία πνίγουν τη χώρα

(Φωτ.: Από παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα. Η σημερινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν διαχρονικά την περισσότερο προστατευμένη ομάδα των μνημονίων, ηχεί σαν παράδοξη αντίφαση σε σχέση με αυτό που πάει να συμβεί ξανά με θύματα τις παραγωγικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.)

Δεν είναι μόνο με τους δανειστές και τους πρόσφυγες, αλλά και με όλες τις παραγωγικές τάξεις στην Ελλάδα και την ίδια την πραγματική οικονομία τα δυσκολότερα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση με τους χειρισμούς του 3ου μνημονίου.

Αναβρασμός

Πριν ακόμη εξαπολύσει τη φοροεπιδρομή και κλειδώσει την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση», η κυβέρνηση έχει καταφέρει να φέρει απέναντι της σχεδόν όλες τις επαγγελματικές και παραγωγικές τάξεις. Αυτές ακριβώς στις οποίες λίγους μήνες πριν υποσχέθηκε έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της ελληνικής χρεοκοπίας πέρα και μακριά από τη θανατηφόρο μέθοδο του πνιγμού στη θάλασσα των φόρων.

(Φωτ.: Συγκέντρωση και πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα τον Φλέβαρη. Πριν ακόμη εξαπολύσει τη φοροεπιδρομή και κλειδώσει την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση», η κυβέρνηση έχει καταφέρει να φέρει απέναντι της σχεδόν όλες τις επαγγελματικές και παραγωγικές τάξεις.)

Στην πραγματική οικονομία ο αναβρασμός είναι πασίδηλος τα τελευταία 24ωρα και εκδηλώνεται πλέον με τρόπους που απειλούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ίδια την εφαρμογή της συμφωνίας, ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει τις επόμενες εβδομάδες να πάρει το επιδιωκόμενο πιστοποιητικό αξιολόγησης από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Απεργούν ακόμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η σημερινή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν διαχρονικά την περισσότερο προστατευμένη ομάδα των μνημονίων, ηχεί σαν παράδοξη αντίφαση σε σχέση με αυτό που πάει να συμβεί ξανά με θύματα τις παραγωγικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το φορολογικό πακέτο σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, τηλεπικοινωνίες, τυχερά παιχνίδια κ.α. περιλαμβάνει νέους φόρους παντού, ακριβώς για να καλυφθούν οι αδυναμίες και αυτής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές και νοικοκύρεμα στον δημόσιο τομέα, όχι απαραιτήτως μέσω ονομαστικής μείωσης αποδοχών, αλλά στο συνολικό μισθολογικό και λειτουργικό κόστος, που επιβαρύνει δημόσιους φορείς και υπηρεσίες.

Χάος με τις φορολογικές δηλώσεις, «κλειστόν» για τη Δικαιοσύνη

Η απεργία των λογιστών μια μέρα μετά το άνοιγμα του Taxis για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι ίσως η πιο ανησυχητική προειδοποίηση. Όσους νέους φόρους κι αν επιβάλει η κυβέρνηση, αν αυτοί δεν εισπραχθούν εγκαίρως, το πρόβλημα ρευστότητας θα επιδεινωθεί και η κατάσταση θα γίνει τόσο δραματική όσο είναι πλέον στα δικαστήρια της χώρας, όπου, λόγω της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων, η απονομή δικαιοσύνης έχει πάει περίπατο στη χώρα. Η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα –και δεν είναι η μόνη– διαμαρτύρεται, υποστηρίζοντας ότι θα δίνει πάνω από το 70% του εισοδήματος της σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους.

(Φωτ.: Λόγω της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων, η απονομή δικαιοσύνης έχει πάει περίπατο στη χώρα.)

Ξεσηκωμός από τους ατελείωτους φόρους

Την ίδια στιγμή που οι λογιστές μποϋκοτάρουν τις δηλώσεις, στην πραγματική οικονομία επικρατεί πραγματικός ξεσηκωμός τόσο για τους φόρους που προορίζονται να καλύψουν μέρος από τα 1,8 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού, όσο και για τις «διαρθρωτικές» αλλαγές που προωθούνται στην αγορά.

Η φορολογική επίθεση μέσω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο, βενζίνη, υγραέριο και φυσικό αέριο δεν πλήττει μόνο αυτή καθ'' αυτή την αγορά πετρελαιοειδών και τα νοικοκυριά, όσο την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα της πραγματικής οικονομίας. Οι βιομήχανοι και οι παραγωγοί ενέργειας είναι ξεκάθαροι ότι κάθε αύξησης στους ήδη υπερβολικά υψηλούς συντελεστές θα είναι καταστροφικοί. Η επιβολή τέλους στις τηλεπικοινωνίες και τη συνδρομητική τηλεόραση έχει πυροδοτήσει έντονη αντίδραση από τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα βρεθούν με ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Οι ξενοδόχοι χαρακτήρισαν «άκρως επικίνδυνες» τις σκέψεις για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία. Οι καπνοβιομήχανοι, οι εταιρείες ποτών επίσης αντιδρούν στα σενάρια περαιτέρω φορολόγησης των προϊόντων τους.

Καζάνι έτοιμο να σκάσει το προσφυγικό

Παράλληλα με αυτές τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται στο λεπτό εκείνο σημείο του κινδύνου να χάσει τον έλεγχο στο μέτωπο του προσφυγικού, όπου λόγω του εγκλωβισμού πάνω από 50.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, οι εστίες ανάβουν η μία μετά την άλλη από τον Πειραιά μέχρι την Ειδομένη. Οι κίνδυνοι ενός σοβαρού κοινωνικού δυστυχήματος λόγω ανεπάρκειας στη διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον εξίσου σοβαροί με εκείνους ενός οικονομικού ατυχήματος, για το οποίο αρκετοί ανησυχούν πως θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει στη σκιά της επαναστατικής γυμναστικής που ασκείται έναντι του ΔΝΤ για να καλυφθεί ο θόρυβος από τη στρατηγική απόφαση μετάθεσης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους στο απώτερο μέλλον.

(Φωτ.: Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών για τα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη. Λόγω του εγκλωβισμού πάνω από 50.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, οι εστίες ανάβουν η μία μετά την άλλη από τον Πειραιά μέχρι την Ειδομένη.)