Ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου Ιντρακόμ στον τομέα των κατασκευών μετά την ολοκλήρωση των 14 αεροδρομίων της Fraport του μεγαλύτερου κατασκευαστικό EPC (engineering, procurement and construction) έργου που εκτελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ύψους 400 εκατ., με ανεκτέλεστο άνω των 600 εκατ. ευρώ κάνει στροφή σε έργα turn key, ΑΠΕ, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις με στόχο να αντλήσει υπεραξία από το development αλλά και το operation των κατασκευών σε μια συγκυρία που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς το recovery fund και το νέο ΕΣΠΑ θα «ρίξουν» περισσότερα από 50 δισ. ευρώ στην αγορά.
Ειδικότερα η επικέντρωση της εταιρείας σε δημόσια έργα υποδομών, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ανάπτυξη ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού, αναμένεται όπως ανέφερε ο κ. Πέτρος Σουρέτης, αναμένεται να «πέσουν» στην αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία για τα μεν δημόσια έργα περί τα 43,4 δισ. ευρώ, τις παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ, 7 δισ. ευρώ, και τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ περί τα 8 δισ. ευρώ, δεδομένων και των στόχων του ΕΣΕΚ που υπαγορεύουν την προσθήκη 8 GW «πράσινης» ισχύος μέχρι το 2030. Κινήσεις οι οποίες διαμορφώνουν μια στρατηγική που φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως για τα fund του εξωτερικού.
Η Intrakat, που τα τελευταία χρόνια κτίζει σταθερές βάσεις ανάπτυξης, ενόψει των ανακατατάξεων που αναμένονται στην κατασκευαστική αγορά λόγω και της διευρυμένης χρηματοδότησης νέων έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδύει στην εισροή κεφαλαίων από το ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τις ξένες επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού και των ακινήτων.
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προγραμματίζει για την επόμενη τριετία επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα οκταετίας, το επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ τοποθετείται σε 1 δισ. ευρώ. Η συγχώνευση με την ΓΑΙΑ Άνεμος έδωσε το σήμα εκκίνησης για την δραστηριοποίηση με αξιώσεις σε αυτό το τομέα με την συγχωνευόμενη να διαθέτει άδειες αιολικών και φωτοβολταϊκών 1,1MW.
Ειδικότερα , σε αυτή τη φάση η ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ έχει υπό κατασκευή 93MW (έως το 2023 ο ορίζοντας), επιπλέον 415MW (έως το 2024) και άλλα 616MW την περίοδο από το 2024 και μετά (για επιπλέον 3-4 έτη). Η Intrakat προσβλέπει σε υπεραξίες από την κατασκευή και τη λειτουργία ενός χαρτοφυλακίου που φτάνει τα 1,1GW, ένα επενδυτικό πλάνο άνω του 1 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά στη χρηματοδότηση του πλάνου, η διοίκηση του γκρουπ έκανε λόγο για ίδια κεφάλαια, συμμετοχή των τραπεζών με δανειακά κεφάλαια αλλά και για διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα, σημείωσε ότι ήδη γίνονται διαβουλεύσεις και επαφές, ενώ για την πρώτη τριετία θα απαιτηθούν 300 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι μετά την συγχώνευση ανακατατάξεις θα υπάρξουν και μετοχικά στον όμιλο και μέτοχοι της Intrakat εκτός από τους υφιστάμενους Όμιλο Intracom, Πέτρο Σουρέτη και Δημήτρη Κούτρα θέσεις μετοχικά θα έχουν και οι Δήμος Στασινόπουλος και Λουκάς Λαζαράκης νυν βασικοί μέτοχοι της ΓΑΙΑ Άνεμος.
Η διοίκηση του ομίλου χαρακτήρισε συγκυριακή, λόγω πανδημίας, την πτώση των μεγεθών το 2020, ενώ προέβλεψε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα φέρει βελτίωση στα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι οι ταμειακές ροές και το περιθώριο μικτού κέρδους παρέμειναν σταθερά και ανθεκτικά.
Όσον αφορά στο ανεκτέλεστο, υπάρχουν 380,9 εκατ. ευρώ υπογεγραμμένες συμβάσεις συν 225 εκατ. ευρώ προς υπογραφή.
Στις ΑΠΕ, ο προϋπολογισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα «Πράσινης Μετάβασης» και για την επίτευξη του στόχου για κατανάλωση του 35% από ΑΠΕ μέχρι το 2030 τοποθετείται σε 6 δισ. ευρώ. Η εταιρεία διαβλέπει επίσης, σημαντικές προοπτικές στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας – υδρογόνο, αλλά και στην ανάπτυξη των ακινήτων.
Όσον αφορά τα τουριστικά ακίνητα που η εταιρεία έχει ήδη παρουσία σε Αθήνα και Μύκονο, η Intrakat τοποθετεί στο 9% την απόδοση των τουριστικών ακινήτων (μία από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη), ενώ η διοίκηση θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για νέες υποδομές ώστε να εξυπηρετηθεί η αυξημένη τουριστική ζήτηση.