Απαισιόδοξοι οι CEOs διεθνώς λόγω Κίνας, σύμφωνα με έρευνα

Απαισιόδοξοι οι CEOs διεθνώς λόγω Κίνας, σύμφωνα με έρευνα

Τα δύο τρίτα των διευθυνόντων συμβούλων σε διεθνές επίπεδο (66%) βλέπουν περισσότερες απειλές για τις επιχειρήσεις τους σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Μόλις το ένα τέταρτο αυτών (27%) πιστεύουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μια πτώση 10 μονάδων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις πάνω από το ένα τρίτο αυτών (35%) δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας τους την ερχόμενη χρονιά, 4 μονάδες κάτω σε σχέση με πέρυσι (39%) και ακόμη μια μονάδα κάτω από το 2013. Τα αποτελέσματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της PwC για τους διευθύνοντες συμβούλους αποτυπώνουν ένα κλίμα απαισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.400 διευθύνοντες σύμβουλοι, παρουσιάστηκε στην έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας.

Η αναδιοργάνωση της κινεζικής οικονομίας, η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου και οι ανησυχίες για τη γεωπολιτική ασφάλεια, ενισχύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των διευθύνοντων συμβούλων πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει άνοδο στους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 37% της περασμένης χρονιάς, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει (2015: 17%).

Ο βαθμός αισιοδοξίας των Βορειοαμερικανών διευθυνόντων συμβούλων είναι μισός (16%) σε σχέση με αυτόν που έχει καταγραφεί στις πιο αισιόδοξες περιοχές (Δυτική Ευρώπη 33% και Μέση Ανατολή 34%). Περίπου το ένα τρίτο των Κινέζων διευθυνόντων συμβούλων (33%) πιστεύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2016.

Η αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων για την αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεών τους για τους επόμενους 12 μήνες έχει, επίσης, σημειώσει πτώση (35% «πολύ αισιόδοξοι» έναντι 39% πέρυσι).

Απέναντι σε αυτό το κύμα απαισιοδοξίας, οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ινδία (64%), την Ισπανία (54%) και τη Ρουμανία (50%), ξεχωρίζουν ως πιο αισιόδοξοι. Τη μεγαλύτερη ανατροπή παρουσιάζει η Ταϊβάν, όπου μόνο το 19% των ερωτηθέντων δηλώνουν αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη των εταιρειών τους, από 65% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή βουτιά 46 μονάδων. Η Ελβετία έχει το χαμηλότερο δείκτη αισιοδοξίας με μόλις το 16% των Ελβετών διευθυνόντων συμβούλων να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για αύξηση των εσόδων τους σε σύγκριση με το 24% του 2015.

Η αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη: Κίνα 24% (2015: 36%), Ηνωμένες Πολιτείες 33% (2015: 46%), Ηνωμένο Βασίλειο 33% (2015: 39%) και Γερμανία 28% (2015: 35%). Ιταλία 20% (2015: 20%) και Ιαπωνία 28% (2015: 27%) παρέμειναν στάσιμες. Μόνο η Ρωσία ξεφεύγει από αυτήν την τάση με την αισιοδοξία να αυξάνεται σε 26% από το ιδιαίτερα χαμηλό περσινό 16%.

Κοιτάζοντας τις προοπτικές επενδύσεων, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να θεωρούνται από τους διευθύνοντες συμβούλους ως οι σημαντικότερες οικονομίες για ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το Μεξικό και τα ΗΑΕ κατάφεραν να εισχωρήσουν στην πρώτη 10αδα από την οποία αποχώρησαν η Ινδονησία και η Αυστραλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ