Απαγορευτικό το κόστος διακοπών στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Απαγορευτικό το κόστος διακοπών στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Η φετινή θερινή σεζόν μπήκε με ευοίωνες προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό. Κυρίως τον εισαγόμενο. Και αυτό γιατί το κόστος για μια εξόρμηση μιας τριμελούς ή τετραμελούς οικογένειας σε κάποιο από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως νησιά των Κυκλάδων,  Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνια νησιά, Χαλκιδική και άλλους, είναι πλέον απαγορευτικό. Μια πρώτη προσέγγιση του κόστους δείχνει ότι συνολικά, ο προϋπολογισμός των διακοπών είναι αυξημένος τουλάχιστον κατά 30%, συγκρινόμενος με αυτόν του 2019.

Αρχικά, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα έξοδα μετακίνησης. Η τιμή της βενζίνης (αμόλυβδη 95 οκτανίων) από 1,6 ευρώ το λίτρο που διαμορφωνόταν το 2019, σήμερα βρίσκεται στα 2,1 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται, δηλαδή για μία αύξηση 31%. Δηλαδή στην πράξη, η αύξηση για ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατανάλωσης είναι τουλάχιστον 3,5 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις από την αρχή του χρόνου έχουν ακριβύνει κατά 20 έως 25%. Παρόμοια αύξηση έχει και ο ναύλος μεταφοράς ΙΧ αυτοκινήτου.

Για όσους δεν διαθέτουν κάποιο δικό τους κατάλυμα ή δυνατότητα φιλοξενίας από συγγενικά πρόσωπα, τα πράγματα δυσχεραίνονται ακόμη περισσότερο καθώς αν και οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων επισημαίνουν ότι δεν έχουν μετακυλήσει ακόμη τις αυξήσεις στους τουρίστες, κυρίως λόγω ανταγωνισμού, στα νησιά των Κυκλάδων εντοπίζονται αυξήσεις που φθάνουν ως και το 25% αυτή τη στιγμή.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους φθάνει το 80%, ενώ στα τρόφιμα, ποτά,  αναλώσιμα το 38% και στο εργασιακό κόστος το 20%, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι ακόμη και αν ένα μικρό ποσοστό να μετακυληστεί στον τουρίστα, η αύξηση της τιμής θα είναι πάνω από 30%.

Οι συντελεστές του κόστους

Ακόμη, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, κυκλαδικών νησιών, πολλά από τα οποία δεν έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες (κλιματισμός κλπ) και το 2019 κόστιζαν 40 ως 50 ευρώ τη βραδιά, φέτος κοστίζουν 70 ευρώ. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και σε τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής Πελοποννήσου όπου παρατηρούνται αυξήσεις 30 ως 50%.

Βεβαίως, υπάρχει και το κόστος της εστίασης, το οποίο σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς και βάσει των στοιχείων που δίνουν οι τιμοκατάλογοι των καταστημάτων θα φθάσει και θα υπερβεί το 15%.

Συνεπώς, αν πάρουμε ως συγκεκριμένο παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια με προορισμό τη Νάξο, για επτά ημέρες διακοπές θα χρειαστεί περί τα 742 ευρώ για μετακίνηση (τέσσερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια συν τα έξοδα μεταφοράς ΙΧ αυτοκινήτου). Το αντίστοιχο κόστος το 2019 ήταν 615 ευρώ. Αυτό σημαίνει ένα επιπλέον κόστος 130 ευρώ.

Για τη διαμονή των επτά διανυκτερεύσεων θα πρέπει να προϋπολογιστεί ένα ποσό της τάξεως από  140 ως 610 ευρώ ανά διανυκτέρευση, δηλαδή από 980 ευρώ ως 4.250 ευρώ. Αντίστοιχα για το 2019 το συνολικό κόστος των διανυκτερεύσεων θα ήταν από 560 ως 3.500 ευρώ. Δηλαδή αύξηση σε ένα εύρος από 420 έως 750 ευρώ. Ακόμη αν υπολογίσουμε ότι για φαγητό το 2019 θα ήθελε περί τα 70 ευρώ ημερησίως, δηλαδή 490 ευρώ την εβδομάδα, σήμερα το κόστος αυτό θα είναι τουλάχιστον 570 ευρώ, δηλαδή 15% αυξημένο.

Αν υπολογίσουμε ότι στις επτά ημέρες με το αυτοκίνητο θα χρειαστεί να γεμίσει τουλάχιστον μια φορά το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, τότε το κόστος ανεβαίνει κατά 84 ευρώ, έναντι 64 ευρώ αν θα το γέμιζε το 2019.

Δύσκολα βγαίνει ο προϋπολογισμός των διακοπών

Ο φετινός προϋπολογισμός λοιπόν για τις ανωτέρω διακοπές των επτά ημερών είναι 2.400 ευρώ, αν κάποιος προτιμήσει τη φθηνή λύση των ενοικιαζόμενων δωματίων και 5.650 ευρώ αν προτιμήσει τη λύση του ξενοδοχείου. Το αντίστοιχο κόστος για το 2019 θα ήταν περί τα 1.729 ευρώ στην περίπτωση των ενοικιαζόμενων δωματίων και 4.670 ευρώ για τη λύση του ξενοδοχείου.

Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση είναι 38,8%, στη δε δεύτερη 21%. Επειδή όμως, αυτές οι δύο περιπτώσεις βρίσκονται στα δυο άκρα, δηλαδή του φθηνού και ακριβού προϋπολογισμού, είναι εύκολο να βγει το συμπέρασμα ότι η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στο 29,9%, με βάση τα παραπάνω στοιχεία.

Η αύξηση αυτή, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός των συνεχιζόμενων από πέρυσι ανατιμητικών τάσεων, της αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλων παραγόντων που προκαλούν αιμορραγία στο εισόδημα ενός νοικοκυριού, καθιστά μάλλον απαγορευτική την επιλογή δημοφιλών τουριστικών προορισμών έστω και για επτά ημέρες για μια μέση οικογένεια.