Αντιπαράθεση Αλ. Χαρίτση με Δημ. Συμπαράταξη με επίκεντρο την ανάπτυξη

Αντιπαράθεση Αλ. Χαρίτση με Δημ. Συμπαράταξη με επίκεντρο την ανάπτυξη

«Συνολικά από τη δουλειά που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιήσαμε και διοχετεύσαμε στην πραγματική οικονομία, κοινοτικούς πόρους ύψους 11 δισ. Και η επιτυχία αυτή της κυβέρνησης, είναι κάτι που αναγνωρίζεται, με ειδική αναφορά στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που αποδίδει καρπούς, ενώ επιτέθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορώντας την για υποκρισία και τόνισε ότι η «πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις επενδύσεις και την καταστροφολογία στην οποία μονίμως επιδίδεται.

Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ένα εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας, γι΄ αυτό αναγκάζεται να ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία.

Ακόμα, την χαρακτήρισαν ως την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, ενώ της καταλόγισαν «ιδεοληπτικό κρατικισμό» και «ποινικές ευθύνες για την εγκληματική οικονομική της πολιτική, που οδήγησε σε κατάρρευση τη χώρα» τονίζοντας ότι για αυτά όλα «θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη».

 «Είστε η θλιβερή ουρά της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς των τελευταίων δεκαετιών. Περιμέναμε τις προτάσεις σας. Δυστυχώς προτιμάτε να επιδίδεστε σε ακατάσχετη καταστροφολογία. Προβάλλετε τα δικά σας κακώς κείμενα. Είστε ανίκανοι να αποδεχτείτε ότι ο ελληνικός λαός σας απέρριψε, όσο και αν σας στηρίζει το μιντιακό σύστημα διαπλοκής. Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Κάνουμε διαφορετικά τα πράγματα, γιατί έχουμε διαφορετικές πολιτικές κοινωνικές στοχεύεις» αντέτεινε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:

«Περισσεύει η υποκρισία σας σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είχατε παρκάρει 1,5 δισ. ευρώ. Εμείς τα ξεμπλοκάραμε και τα κατευθύναμε στην πραγματική οικονομία. Έχουμε ήδη 11 δισ. ευρώ προσκλήσεις και 10 δισ. ευρώ εντάξεις έργων, δηλαδή πάνω από το μισό ΕΣΠΑ, μόλις στα μισά του 3ου έτους της προγραμματικής περιόδου που τελειώνει το 2023.

Ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι το 2016 είχαμε 11,35% απορρόφηση, ήμασταν δηλαδή ξανά πρώτοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν οι δικές σας κυβερνήσεις στο αντίστοιχο σημείο του προηγούμενο ΕΣΠΑ του 2009, είχαν να επιδείξουν ένα πενιχρό ποσοστό απορρόφησης που δεν ξεπερνούσε το 1,5%».

Και ο κ. Χαρίτσης συνέχισε:

-Πέρα και από αυτά όμως, το 2016 συνάψαμε συμφωνίες ύψους 2,4 δισ. ευρώ με την ΕΤΕπ που είναι ρεκόρ πενταετίας και από τα οποία περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν ήδη στην πραγματική οικονομία. Φέτος, τα ποσά αυτά θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, με τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από την ΕΤΕπ φέτος και θα αγγίζουν τα 2 δισ.ευρώ».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ακόμα, ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αυξήθηκε το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο όπως είπε, «τώρα είναι στο 1 δισ. ευρώ και το 2019 θα φθάσει στο 1,6 δισ. ευρώ».

«Σχεδιάσαμε εξ ολοκλήρου νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» είπε, ενώ έμφαση έδωσε και στα αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί σε όλους τους Δήμους και στην αναβάθμιση του κοινωνικού πυλώνα του ΕΣΠΑ.

«Για πρώτη φορά θα μπουν σε παιδικούς σταθμούς 93.000 παιδιά, με κοινωνικά κριτήρια και από τα 205 εκατ. που θα δοθούν συνολικά για το πρόγραμμα αυτό, τα 133 εκατ. είναι από τους εθνικούς πόρους» σημείωσε.

Έμφαση έδωσε και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η δικιά μας οικονομική πολιτική θέτει εντελώς διαφορετικούς στόχους. Επικεντρώνεται σε τομείς κρίσιμους. Σε λίγους μόνο μήνες εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου κατατέθηκαν 800 νέα επενδυτικά σχέδια ύψους 2 δισ. όταν στα 4 χρόνια του δικού σας αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν 1.270 σχέδια, ύψους 6 δισ.».

«Περισσότερα από τα μισά επενδυτικά σχέδια κατευθύνονται στη βιομηχανία και στην μεταποίηση και η συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Η τακτική σας εντάσσεται σε ένα κλίμα καταστροφολογίας γιατί προσδοκούσατε σε πολύ διαφορετικές πολιτικές εξελίξεις. Να μην κλείσει η 2η αξιολόγηση, να καταρρεύσει η οικονομία και να δημιουργηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που θα σας επανέφεραν γρήγορα στην εξουσία. Οι προσδοκίες σας όμως απέτυχαν με την συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση» κατέληξε.

Ο Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για «την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που υποθήκευσε το μέλλον της χώρας για 99 χρόνια».

«Θα λογοδοτήσατε στη δικαιοσύνη για τις ποινικές ευθύνες που έχετε στα εγκλήματα που κάνατε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής σας.

Για τα 100 δισ. που κόστισε στη χώρα η Βαρουφάκεια διαπραγμάτευση. Ο Κορεάτης σύμβουλός σας αποκάλυψε το προμελετημένο, προετοιμασμένο εγκληματικό σχέδιο» υποστήριξε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε:

«Είστε μια κυβέρνηση που καταρρέει. Ζείτε την Πομπηία σας. Όμως σε αυτή την καταστροφή δεν θα παρασύρετε και τη χώρα».

«Άμα πιάσει πάτο η οικονομία εκτινάσσεται σαν ελατήριο. Η ευημερία των αριθμών μπορεί να φανεί χρήσιμη μόνο ευκαιριακά» ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε:

«Ζούμε περίοδο αναπτυξιακής ερημίας. Η χώρα έχει ανάγκη ένα αναπτυξιακό συναγερμό σήμερα. Για αυτό, το “Σχέδιο Ελλάδα” που έφτιαξε η Δημοκρατική Συμπαράταξη οριοθετεί τις βασικές προτεραιότητες, τις πρακτικές και τις τακτικές για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας τώρα. Αυτό το σχέδιο είναι η καινούργια πρόταση που μπορεί να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός για να κυλήσει ξανά η ανάπτυξη».

Ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε, ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα αναπτυξιακό τέλμα» και τόνισε ότι χρειάζεται «εθνική συνεννόηση, μια νέα εθνική συμφωνία πάνω σε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για να δημιουργήσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον». Και αυτό, όπως είπε, «είναι το Σχέδιο Ελλάδα που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Ο Γιώργος Αρβανίτης υποστήριξε, ότι με την οικονομική τακτική της κυβέρνησης συρρικνώθηκε ο πλούτος της χώρας, ενώ κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του για να επενδύσει.

«Με το Βαρουφάκειο αφήγημα και το σχέδιο Κιμ φαντασίωναν ότι μπορεί η χώρα να ζει με κουπόνια» ανέφερε.

Ο Μιχάλης Τσελέπης, μίλησε «για αυταπάτες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, για μεγάλη καθυστέρηση στα μέτρα απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και για ανυπαρξία χρηματοδοτικών εργαλείων» που σε συνδυασμό, όπως είπε, «με τα capital controls, είναι θάνατος για την οικονομία».

«Ιδεοληπτικό κρατικισμό» και «σχιζοειδή αντίληψη για τις αποκρατικοποιήσεις» καταλόγισε στη κυβέρνηση ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο στη χειμαζόμενη οικονομία, αντίθετα δημιούργησε ένα ασφυκτικό αντιαναπτυξιακό πλαίσιο».

«Καμία μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης δεν προχωρήσατε για να διευκολύνετε την ανάπτυξη. Κύριο μέλημα σας είναι να κινηθείτε αντιπαραθετικά με τη Δικαιοσύνη, με εκφοβισμούς και παρεμβάσεις αντί να ενισχύσετε τους θεσμούς. Σκοπός σας είναι να ελέγξετε τις αποφάσεις της ή να δημιουργήσετε καθεστωτικές συνθήκες» υποστήριξε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ