Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το τελικό ρετουσάρισμα των νέων αντικειμενικών αξιών πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να γίνουν περισσότερο εύπεπτες τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ.
Ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι ενδεχομένως να μην ψηφίσουν μεγάλες αυξήσεις, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι οι νέες τιμές ζώνης θα ανακοινωθούν παράλληλα με την ψήφιση του νομοσχεδίου στις 14 Ιουνίου και επί της ουσίας δεν θα κληθούν να ψηφίσουν τις νέες τιμές ζώνης. Επίσης, δεν θα γνωρίζουν σε ποιες περιοχές θα υπάρχουν αυξήσεις καθώς δεν θα δημοσιοποιηθούν οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις.
Η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή θα προβλέπει ότι οι νέες τιμές ζώνης θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 και ενδεχομένως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον ΕΝΦΙΑ στις 250.000 ευρώ, το κόστος του οποίου δεν ξεπερνά τα 25.000.000 ευρώ.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπου 1.000 περιοχές οι επιτροπές ακόμα και σήμερα δυσκολεύονται να ορίζουν αντικειμενικές αξίες. Και αυτό καθώς οι εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών απείχαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να γίνεται έλεγχος εξ αρχής προκειμένου το αργότερο σήμερα ή αύριο να καταλήξουν προκειμένου να γίνει η τελική εκκαθάριση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έρχονται για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα:
- Στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα των 600-1000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι τιμές ζώνης και κατ' επέκταση ο ΕΝΦΙΑ στις περιοχές Δραπετσώνα, Νίκαια, Πέραμα, Κερατσίνι, Ελευσίνα αλλά και τον Ταύρο και το Μοσχάτο.
- Σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση. Οι νέες τιμές ζώνης θα διογκώσουν τον ΕΝΦΙΑ στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο κ.λ.π.
- Στις παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες.
- Αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Κουκάκι, Πετράλωνα, Μεταξουργείο, Κεραμεικός.
Όπως προαναφέρθηκε στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση του συμπληρωματικού αφορολόγητου ορίου στον ΕΝΦΙΑ εάν και εφόσον η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση δώσει αυξημένα έσοδα άνω των 3,2 δις. ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσό αυτό επιβεβαιωθεί σχεδιάζεται η αύξηση του στις 250.000 ευρώ από 200.
Το σενάριο αυτό βρίσκει σύμφωνους και τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι απέρριψαν το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών σε 2 ή τρία χρόνια. Επίσης, οι θεσμοί έβαλαν φρένο σε σχέδια για περαιτέρω επιβάρυνση της μεσαίας περιουσίας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικρότερες.
Σήμερα, συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ. Ο δε φόρος που καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο (μόνο συμπληρωματικό) ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ.
Φωτογραφία: Eurokinisi