Το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet μπορεί να άνοιξε χθες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019 ωστόσο, το ραντεβού των φορολογούμενων με την εφορία μπορεί να καθυστερήσει. Και αυτό καθώς οι συγκυρίες δεν καθιστούν την υποβολή των δηλώσεων πρωτεύων ζήτημα αλλά αντίθετα αναμένεται να είναι χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων ακόμα και για τους λογιστές.
Και αν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων υποβάλλει στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή τη δήλωση του, μετά από τουλάχιστον μία παράτας,η φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τα λογιστικά γραφεία ήδη ζητούν παράταση των δηλώσεων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και καταβολή της πρώτης δόσης στο τέλος του ίδιου μήνα. Για πολλές περιπτώσεις τόσο νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων προσώπων χρειάζεται φυσική παρουσία κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα με στόχο σταδιακά να επανέρχεται η κανονικότητα, γνωρίζονται ότι ελάχιστοι θα υποβάλλουν δήλωση αυτή την περίοδο.
Με βάση τα ισχύοντα οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου καταβάλλοντας την πρώτη δόση το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει ο φόρος να καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις αλλά μόνο για όσους επλήγησαν ή πλήττονται από την πανδημία.
Στο νέο έντυπο Ε1, έχει προστεθεί ένας καινούργιος κωδικό (039-040) ο οποίος θα συμπληρωθεί από όσους φορολογουμένους έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, αναφορικά με την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή και φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η μοναδική αλλαγή σε σχέση με το περυσινό έντυπο.
Οδηγίες για τους φορολογούμενους
• Mισθοί - συντάξεις: Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι και φέτος προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη και να ζητήσετε να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».
• Δαπάνες με «πλαστικό χρήμα»: Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ? επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2019 με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται, ως ποσοστό επί του ατομικού –δηλωθέντος ή τεκμαρτού– φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:
- 10% εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ.
- 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
- 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ.
• ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών στις 31-12-2018).
• Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2019. Ετσι, θα καταστεί δυνατό να γίνει διασταύρωση ανάμεσα στη δήλωση του παρέχοντος τη φιλοξενία και του φιλοξενουμένου.
• Τεκμήρια: Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους, όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών, που όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019.
• Με την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2019 κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια, στην περίπτωση που δεν προνοήσουν πριν από την υποβολή της δήλωσης. Οσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.
Πριν από την υποβολή της δήλωσης θα πρέπει:
- Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
- Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη από την εφορία.