Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Έχοντας πρόσφατο το παράδειγμα της Ελλάδας, την πολυετή ύφεση και την διαρκή λιτότητα που κατέστρεψαν την πραγματική οικονομία και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αρνούμενη να τηρήσει τους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών.
Φαίνεται πως οι εφιάλτες που άρχισαν με τις προεκλογικές κορόνες της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, γίνονται πραγματικότητα για την Ευρώπη. Την ώρα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα... λιάζονται σε κάποια παραλία, η ιταλική κυβέρνηση θα αποφασίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωζώνης.
Και αν πολλοί ακόμη δεν πείθονται για τις προθέσεις των Ιταλών και θεωρούν πως οι δεσμεύσεις του Λουίτζι Ντι Μάιο για «ξήλωμα» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μόντι, είτε θα πέσουν στο κενό είτε θα αποκτήσουν μία πιο ήπια μορφή, οι «απειλές» του Ματέο Σαλβίνι δείχνουν ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι... ατελείωτοι για την Ευρώπη.
Υπό το φόβο να εμφανίσει η Ιταλία μικρότερη ανάπτυξη ακόμη και από την Ελλάδα, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στην ιταλική κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, κάλεσε την Ευρώπη να κάνει πίσω και να αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες καθώς η Ιταλία δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν τοποθετεί την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας στο 1,3% το 2018, που σημαίνει ότι η γειτονική μας χώρα θα εμφανίζει τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, πίσω ακόμα και από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ιταλίας την δημοσιονομική προσαρμογή κατά 0,6%.
Όμως, ο Σαλβίνι τόνισε ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις 20 Οκτωβρίου θα συμπεριλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις, τινάζοντας στον αέρα τη... δημοσιονομική προσαρμογή. Ενισχύοντας την κόντρα με την Ευρώπη, ο οικονομικός σύμβουλος του Σαλβίνι, Κλαούντιο Μπόργκι, δήλωσε σε συνέντευξη στη La Repubblica, ότι η Ιταλία έχει κάθε λόγο να αγνοήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν.
«Αν το χρέος αυξηθεί λίγο και την ίδια ώρα αναπτυχθεί και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο ευρωσκεπτικιστής συνοδοιπόρος του Σαλβίνι και επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που χρειάζεται η Ιταλία είναι επεκτατικές πολιτικές.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει κάθε δίκιο να αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης, αφού εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μία θανάσιμη στασιμότητα. Εκφράζουν, ωστόσο, φόβους ότι οι πολιτικές που έχουν κατά νου οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα καθώς αν το ιταλικό χρέος συνεχίσει να κινείται ανοδικά η ιταλική οικονομία θα κινδυνεύει να περάσει το «ελληνικό σοκ» του αποκλεισμού από τις αγορές.
Ο Μπόργκι, μάλιστα, επικαλείται την άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να ακολουθήσει κατά γράμμα τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών, ελπίζοντας στη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου κατά της δημοσιονομικής ασφυξίας. Βέβαια, είναι άλλο να προσπαθεί κανείς να ξεφύγει από τη δημοσιονομική ασφυξία και άλλο να μην ακολουθεί τους κανόνες, αυξάνοντας το χρέος σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.
Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Ματέο Σαλβίνι είχε αναλάβει το ρόλο της... Κασσάνδρας, προβλέποντας ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα φανεί αν η Ευρώπη έχει μέλλον και το κατά πόσο η Ευρωζώνη μπορεί να μείνει ενωμένη. Τότε, η πρόφαση ήταν το μεταναστευτικό ζήτημα, μέσω του οποίου έχει ξεκινήσει ήδη η μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη. Τώρα, είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάγκη να αναπτυξιακές πολιτικές που δίνουν πάτημα στην ιταλική κυβέρνηση για... επανάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, Ντι Μάιο και Σαλβίνι συμφωνούσαν – πριν ακόμη ξεκινήσουν οι τελικές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης – ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες και ο στόχος για έλλειμμα της τάξης του 35 του ΑΕΠ, πλήττουν την ανάπτυξη και πρέπει να αλλάξουν. Όπως είχε δηλώσει τότε ο Σαλβίνι, «όλοι συμφωνούν σε αυτό, το θέμα είναι να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό»...