Η Eurobank «κλείδωσε» και επισήμως το project Cairo με την doValue, η Εθνική ολοκλήρωσε το project Icon με την Bain και η Alpha Bank έκλεισε το project Neptune με τη Fortress και προετοιμάζεται για το μεγάλο project Galaxy. Επιχειρηματικές συμφωνίες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στον αέρα εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα ανησυχιών γύρω από τα ευρύτερα πλάνα μετασχηματισμού των τραπεζών, σήμερα ολοκληρώνονται.
Τα διαδοχικά deals που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες τον τελευταίο μήνα επιβεβαιώνουν τη σταδιακή επιστροφή σε τροχιά κανονικότητας, δίνουν μία γεύση των αλλαγών που φέρνει ο κορονοϊός και δείχνουν την πορεία που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία. Όμως όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερες από μία αναγνώσεις.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι εν λόγω συμφωνίες ανοίγουν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερα deals στο μέλλον και αποδεικνύουν ότι η πανδημία δεν άλλαξε το κλίμα σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Προσέφερε, ωστόσο, μία πολύ καλή αφορμή για να επιτύχουν οι αγοραστές πιο ευνοϊκούς για αυτούς όρους. Π.χ. η Alpha Bank επέλεξε να συναλλαχθεί σε μια μικρότερη περίμετρο, μεγιστοποιώντας έτσι την αξία του χαρτοφυλακίου και αυξάνοντας την ασφάλεια της συναλλαγής,
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπροστά τους τρία πολύ μεγάλα deals που αναμένεται να αλλάξουν άρδην το τραπεζικό σκηνικό στη χώρα, ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη μετά Covid-19 εποχή. Σε αυτή τη δεύτερη φάση, οι επενδυτές δεν θα έρχονται πλέον στην Αθήνα για να «ψωνίσουν» πακέτα NPLs αλλά για να τοποθετηθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αγοράζοντας πακέτα μετοχών, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπει κάποια στιγμή σε διαδικασία εξόδου.
Πριν φτάσουμε όμως εκεί, οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, επομένως συμφωνίες όπως για το Neptune και το Icon έχουν μεγάλη σημασία για τη βελτίωση του κλίματος. Όσο γίνονται τέτοιες δουλειές και μάλιστα σε τόσο δυσμενή συγκυρία και χωρίς οι τράπεζες να έχουν κεφαλαιακή επίπτωση, αυξάνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθούν ταχύτερα τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Και όσο τα NPLs θα μειώνονται τόσο οι ελληνικές τράπεζες θα γίνονται ελκυστικοί επενδυτικοί στόχοι.
Το επόμενο στάδιο είναι όλα αυτά να αρχίσουν να αντανακλώνται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Ο δείκτης των τραπεζών έχει χάσει περί το 60% της αξίας του από τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου ενώ γράφει απώλειες πάνω από 50% από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν ακριβώς προτού ξεκινήσει η κατρακύλα λόγω πανδημίας.
Όσο για τα deals που κυοφορούνται, αγώνα δρόμου δίνει η διοίκηση της Alpha Bank για να επιταχύνει τις διαδικασίες και σήμερα περιμένει μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy των 10 δισ. ευρώ που θα την οδηγήσει και στον εταιρικό της μετασχηματισμό προς το τέλος του 2020. Στην αγορά λέγεται ότι η PIMCO έχει σαφές προβάδισμα, όμως η συμμετοχή πέντε αμερικανικών funds υπόσχεται… ντέρμπι.
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στην Εθνική, στην οποία προετοιμάζονται για το μεγάλο project με την κωδική ονομασία Frontier των 7 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελείται κυρίως από «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου η διαγωνιστική διαδικασία για τις μη δεσμευτικές προσφορές. Για τέσσερα deals συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ προετοιμάζεται η Τρ. Πειραιώς (πρόκειται για τα Trinity, Solar, Callaway και Phoenix), ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του project Iris που περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και leasing.