Με ρυθμό 1,9% αναπτύχθηκε η οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση του ΑΕΠ ήρθε ως αποτέλεσμα της ανόδου τόσο της κατανάλωσης όσο και των εξαγωγών ενώ καταγράφηκε βουτιά στις επενδύσεις και συνολικά ήταν υποδεέστερη των στόχων που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί για ανάπτυξη άνω του 2,2% - 2,3% το 2019.
Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι η οικονομία παρέμενε σε θετική τροχιά ένα μήνα πριν τις πρόωρες εκλογές, εντούτοις το άλμα που χρειάζεται να γίνει για να κάνει η Ελλάδα τη διαφορά και να αντεπεξέλθει ενδεχόμενης επιδείνωσης των διεθνών συνθηκών της οικονομίας αλλά και για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος την χαλάρωση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, είναι ακόμη μεγάλο.
Είναι ενδεικτικό πως η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των επιδόσεων της οικονομίας για το 1ο τρίμηνο του έτους, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε τελικά στο 1,1% από 1,3% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Οι προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί στην οικονομία μετά τις εκλογές επιτρέπουν ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εκτιμά ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και θα υπερκαλυφθούν για το υπόλοιπο της χρονιάς, και από το 2020 οι ρυθμοί αύξησης του εγχώριου προϊόντος θα είναι ισχυρότεροι λόγω ως αποτέλεσμα της μείωσης των φόρων και της φιλικής προς την ανάπτυξη και τις μεγάλες επενδύσεις, πολιτική που ήδη εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το δεύτερο τρίμηνο του 2019:
Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το β'' τρίμηνο του 2018.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το β'' τρίμηνο του 2018.
- Αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το β'' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.
- Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το β'' τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.