Ανοδική η 3η εβδομάδα του Μαΐου στο Χρηματιστήριο

Ανοδική η 3η εβδομάδα του Μαΐου στο Χρηματιστήριο

Ανοδική όσο και ενδιαφέρουσα ήταν η 3η εβδομάδα του Μαΐου στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου παρουσιάστηκαν αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μετοχών, με αυτές της πραγματικής οικονομίας να ξεχωρίζουν, ενώ ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,69% το 5ήμερο, με το μέσο τζίρο στα 51,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον, οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μειώθηκαν στο 33,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς και το κεντρικό βαρίδι, έχοντας πτώση το 5μηνο 69,25%.

Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 609,20 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14%, έχοντας συνολική διακύμανση 2,15%, με χαμηλό ημέρας στις 601,75 μονάδες (-1,08%) και υψηλό στις 614,85 μονάδες (+1,07%).

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα, με εκ νέου απελευθέρωση του short selling σε Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, περαιτέρω ξεκλείδωμα της οικονομίας με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και την τελική φόρμουλα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και επιχειρηματικές εξελίξεις που έφεραν επιμέρους διαφοροποίηση τίτλων.

Το άνοιγμα της οικονομίας ευρύτερα έφερε μείωση του country risk κάτι που αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων όλη αυτή την εβδομάδα, με το 10ετές να πέφτει αρκετά κάτω από το 2% διαμορφούμενο σήμερα κάτω και από το 1,7% με νέα υποχώρηση, ενώ εξίσου καλή εικόνα παρουσιάζουν και τα ομόλογα του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το σημαντικό βήμα που έκανε η Ε.Ε. και ο γαλλογερμανικός άξονας για την ενίσχυση των οικονομιών που έχουν υποστεί απώλειες από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ. Ήταν μια κίνηση που τάραξε θετικά τα νερά, δίνοντας στις αρχές της εβδομάδας το μεγαλύτερο ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές από τις αρχές Απριλίου.

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη 20/5 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, που περιλάμβαναν τόσο τη μείωση φορολογικών συντελεστών όσο και στην παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον υπήρξαν και κάποιες άλλες εξελίξεις που έδωσαν επιμέρους ενδιαφέρον σε κάποιες μετοχές είτε του εμπορίου, λόγω ανοίγματος των καταστημάτων (Fourlis, Jumbo κ.α.), είτε της ευρύτερης ενέργειας και των υποδομών. Πιο αναλυτικά, κινητικότητα υπήρξε σε μετοχές όπως Τέρνα Ενεργειακή (ανάληψη σημαντικών έργων για την κατασκευαστική Τέρνα), ΔΕΗ (ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ), Lamda Development (κινητικότητα στο Ελληνικό), ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Κρι Κρι (καλά αποτελέσματα) κ.λπ.

Στον αντίποδα, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να υστερεί, καταγράφοντας απώλειες άνω του 20% το μήνα Μάιο, παρά την αντίδραση +1,90% σήμερα όπου έκλεισε στις 272,07 μονάδες, αντιδρώντας ανεπαίσθητε μετά από αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Ο τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 53,2 εκατ. ευρώ, όμως τα 14,2 εκατ. ευρώ, ήτοι το 27% του συνόλου ήταν πακέτα σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Jumbo, ΙΑΣΩ και Μοτοδυναμική.

Η αγορά και σήμερα ήταν εξαιρετικά «ρηχή» με πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, οπότε με τις παραμικρές πρωτοβουλίες αγορών ή πωλήσεων, διαμορφώνεται και το ανάλογο κλίμα. Δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο momentum, όμως, όπως και σήμερα επιβεβαιώθηκε, η αγορά κρατάει την ευρύτερη ζώνη των 600 – 610 μονάδων. Τεχνικά, όσο η αγορά παραμένει μεταξύ 590 και 610 μονάδων δεν αλλάζει κάτι, ενώ με τέτοιους όγκους και τζίρους, ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν.

Στα επιμέρους στατιστικά της ημέρας, στον Large Cap ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 5,63%, ενώ άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΔΕΗ, Εθνική, Τιτάν και Πειραιώς. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Fourlis, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Viohalco κ.α. Στον Mid Cap δεν καταγράφηκε κάτι ιδιαίτερο, ενώ στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 45 με πτώση.