Άνω κάτω το ΑΕΠ με τις συνεχείς αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ

Άνω κάτω το ΑΕΠ με τις συνεχείς αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ

Τα κάτω… πάνω στο ΑΕΠ της χώρας έφερε η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και από εκεί που είχαμε ύφεση 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, η οικονομία βρέθηκε να αναπτύσσεται τελικά με ρυθμό 0,4% τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Παρότι οι αναθεωρήσεις είναι συνηθισμένη πρακτική στη στατιστική εντούτοις δημιουργεί εντύπωση πόσο εύκολα αλλάζουν τους τελευταίους μήνες τα πρόσημα του ΑΕΠ, σε βαθμό που τελικά να μην έχουμε πραγματική εικόνα σε ποια βάρκα πατάει η ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση ήδη έσπευσε με non paper να προλάβει τυχόν «αμφισβητήσεις» και να δικαιολογήσει την θετική αναθεώρηση του ΑΕΠ με το επιχείρημα ότι σε άλλες χώρες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων.

Η αλήθεια είναι πάντως πως μιλάμε για μικρο-διαφορές μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ένα τριμηνιαίο ΑΕΠ 45-46 δισ. ευρώ που δεν κάνουν καμιά ουσιαστική διαφορά και απλώς αποδεικνύουν ότι η οικονομία είναι εγκλωβισμένη σε στασιμότητα και η παραμικρή θετική ή αρνητική συμπερίληψη νέων στοιχείων είναι ικανή να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Τα νέα δεδομένα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου προέκυψαν μετά την ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα στην πρώτη εκτίμηση, και συγκεκριμένα τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για τον Μάρτιο, οι δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες και η έρευνα εργατικού δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στο τέλος του πρώτο τριμήνου το ΑΕΠ διαμορφώθηκε 0,4% υψηλότερα (αντί 0,1% χαμηλότερα με βάση την πρώτη εκτίμηση) στα 46,128 δισ. ευρώ από 45,924 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ ήταν 45,928 δισ. ευρώ.

Κινητήριος μοχλός για την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,4% ήταν η κατανάλωση. Η τελική καταναλωτική δαπάνη σε τρέχουσες τιμές αυξήθηκε στα 40,228 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017 από 39,8178 δισ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του 2016 και 38,012 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σημαντικό ρόλο από τρίμηνο σε τρίμηνο είχε και η άνοδος του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε στα 5,599 δισ. ευρώ έναντι 4,764 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα αρνητικά λειτούργησε το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών. Ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν παγωμένες στα 14,1 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 15,474 δισ. ευρώ από 14,5 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.